Controles huisvesting arbeidsmigranten West-Brabant: acht caravans afgevoerd

27 augustus 2015 om 18:09
nl
De controles op de huisvesting van arbeidsmigranten beginnen volgens de regio West-Brabant vruchten af te werpen. Zo is een huis dat in erbarmelijke staat verkeerde gesloten en zijn acht caravans vanwege hun slechte staat afgevoerd. Verder mogen vier garages en schuren niet meer worden bewoond.
Geschreven door

Tien gemeenten begonnen in februari met wekelijkse controles. Het gaat om Zundert, Rucphen, Roosendaal, Oosterhout, Moerdijk, Halderberge, Etten-Leur, Breda, Bergen op Zoom en Baarle-Nassau.
Ruim zestig adressen gecontroleerdHet project is nu halverwege. Tot dusver zijn 62 adressen gecontroleerd. Volgens Leny Poppe-De Looff, burgemeester van Zundert en voorzitter van de stuurgroep van het project, was in vijf gevallen sprake van overbevolking. "In een pand dat niet voldeed aan brandveiligheidseisen moesten de controleurs een invalide man van zolder halen omdat hij dat alleen nauwelijks kon. Je moet er niet aan denken wat er met hem kon gebeuren."
Verder is tijdens de controles een vuurwapen en een hennepkwekerij gevonden. De controles waren voor de GGD ook aanleiding de leefomstandigheden van drie kinderen te onderzoeken. Volgens projectleider Han Scholte van de GGD ging het om gezinnen die op Fort Oranje in Rijsbergen wonen. Er was sprake van onder meer schimmel op wanden en slechte ventilatie. Ook hebben twee gezinnen te maken met financiële problemen.
Onterechte toeslagenHet UWV heeft een uitkering gekort en onderzoekt in vijf gevallen of uitkeringen terecht zijn. Ook onderzoeken gemeenten in enkele gevallen of mensen nog wel op de adressen verblijven waarop ze staan ingeschreven. Doel is onder meer te voorkomen dat mensen onterecht toeslagen uitbetaald krijgen. Een paar mensen zijn inmiddels uit de Basisregistratie Personen geschrapt. De Belastingdienst heeft op een adres de huurtoeslag stopgezet en teruggevorderd.
SamenwerkenDe gemeenten werken tijdens dit project samen met een flink aantal instanties. Naast de Belastingdienst en het UWV zijn dat onder meer de Sociale Verzekeringsbank en de politie. Zij pakken allerlei soorten misstanden aan zoals uitkerings- en belastingfraude, huisjesmelkers en malafide werkgevers.
De regio West-Brabant denkt dat  de arbeidsmigranten door deze aanpak minder afhankelijk worden van de werkgever en dat zij zelfredzamer worden. Het project loopt tot half december.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.