15.000 levens per jaar gered door nieuwe dottermethode van Catharina Ziekenhuis in Eindhoven
Prof. dr. Nico Pijls van het Catharina Ziekenhuis heeft zondag de resultaten gedeeld met collega’s op het Europese Cardiologie Congres in Londen.
Nieuwe methodeBij de nieuwe methode worden patiënten die last hebben van aderverkalking gedotterd op basis van bloeddrukmetingen, terwijl bij de traditionele manier gekeken werd waar de vernauwingen op röntgenfoto’s te zien waren. De nieuwe methode is veel nauwkeuriger. Bij het dotteren worden bloedvaten weer opgerekt, omdat de verkalking ervoor zorgt dat de bloedvaten steeds nauwer worden.
De verfijnde, nieuwe meetmethode is ontwikkeld en geperfectioneerd in het Catharina Ziekenhuis. Wereldwijd scheelt de nieuwe methode wereldwijd 15.000 doden per jaar. In Nederland gaat het om 200 doden per jaar.
Wereldwijd toegepastDe methode van het Catharina Ziekenhuis wordt wereldwijd toegepast in alle grote hartcentra. Het gaat om zo’n 600.000 behandelingen per jaar. De behandeling is ook goedkoper en de ziekenhuisopname is korter dan bij de traditionele manier.
Een kwart van de Nederlanders ouder dan 50 jaar en veertig procent van de Nederlanders ouder dan 60 jaar heeft last van aderverkalking. Niet alle vormen zijn even ernstig. Dankzij de nieuwe methode kunnen artsen nauwkeurig zien of een vernauwing ernstig is of niet.