Gemengde reacties in Son op plan gemeente om huis van klagers in centrum te kopen
Op straat in Son zijn de reacties wisselend. Een vrouw is op zich niet tegen de aankoop maar vraagt zich wel af: "En wat zullen nieuwe bewoners van dat huis gaan doen? Wie zegt dat die ook niet gaan klagen?"
Wie in het centrum woont, heeft nou eenmaal overlastEen ander snapt dat de bezwaarmakers vaak overlast hebben van feesten in het dorp, maar vindt dat je dat moet accepteren als je een huis in het centrum koopt. "Als het aankopen van het huis voorgoed het gedoe oplost, vind ik het best", concludeert ze.
Bert-Jan Leermakers van café-restaurant De Zwaan is zo ongeveer de buurman van de mensen uit de Torenstraat. "Wat mij betreft is dit een goede oplossing, misschien wel de beste oplossing. Er zullen bij veel partijen veel zorgen weggenomen worden." De prijs van 550.000 euro vindt hij een redelijk bedrag.
Gemeenteraad vergadert donderdag over aankoop huisDe gemeenteraad vergadert donderdag over het voorstel van burgemeester en wethouders. Het college is het niet unaniem eens met dit plan. Zo staat wethouder Frenken niet achter dit voorstel.
Een dergelijke aankoop door een gemeente is overigens niet uniek. Wel vaker koopt de overheid huizen of grond, bijvoorbeeld om de aanleg van een weg of kanaal mogelijk te maken. Dat laatste gebeurde bijvoorbeeld in Rosmalen voor de omlegging van de Zuid-Willemsvaart.
Overheid koopt vaker huizen van klagersMaar ook met klagers wordt vaker een deal gesloten. Zo besloot de gemeente Horst aan de Maas in Limburg dat een nieuwbouwproject niet langer vertraging mocht oplopen en kocht daarom het huis van bezwaarmakers.
Deze spanden lange procedures aan omdat ze woonden naast de plek waar appartementen en een supermarkt waren gepland.