Hoe ontstaan die mega hagelstenen en wat is een supercel?
Die grote hagelstenen ontstaan in een zogeheten supercel. “Dat is de meeste zware onweersbui die we kennen”, vertelt de weervrouw van weer.nl. “Dan krijg je dus dit soort noodweer en hagelstenen van vijf centimeter groot.”
Hagelsteentje wordt steeds groter“In een supercel is er een sterke opwaartse beweging. Warme lucht wordt in die bui gezogen en dat gaat met een veel hogere snelheid dan normaal in een onweersbui”, legt Ribberink uit. In zo’n bui wordt een klein hagelsteentje steeds groter, doordat de steen op en neer gaat.
“Uiteindelijk speelt de zwaartekracht een rol en dan vallen ze dus naar beneden”, zegt de weervrouw. Dus als de hagel groot en zwaar genoeg is, kan deze pas uit zo’n supercel naar beneden vallen. “En dat gaat dan soms met honderd kilometer per uur.”
Heel veel schadeNiet gek dus, dat er op plekken waar die stenen naar beneden vielen ook veel schade is. Vooral in Luyksgestel, Bergeijk, Asten, Deurne en Valkenswaard was het letterlijk raak.
Auto's zitten vol met deuken of hebben kapotte spiegels en ruiten. Maar er zijn ook foto's van beschadigde overkappingen en zonnepanelen.
Vandaag blijft het rustigWaar het dus afgelopen avond erg onstuimig was, lijkt de rust op vrijdag weer teruggekeerd. “Het is voorbij. In heel Brabant is het nu droog”, vertelt Ribberink vrijdagochtend. “Later op de dag is er nog wel kans op een buitje, maar die zijn veel minder zwaar.” Het wordt vrijdag tussen de 22 en 25 graden.