Video

In Aalburg krijgt elke Pool het stempel crimineel van de 'buurt WhatsApp-groep'

9 september 2015 om 22:10
nl
"Het is stigmatiserend en het neigt zelfs naar discriminatie." Het Aalburgse gemeenteraadslid Kees de Waal is niet mals in zijn kritiek op de buurt WhatsApp in Aalburg. Ook provinciebestuurder Martijn de Kort is kritisch. "Het is wel erg jammer dat je meteen verdacht bent met een bepaalde afkomst." De buurt WhatsApp-groep in Aalburg, opgericht om verdachte situaties te signaleren in het dorp, lijkt te zijn ontaard in een heksenjacht op mensen met een Oost-Europees uiterlijk.
Geschreven door

Zeven maanden na de oprichting van een particuliere buurt WhatsApp in Aalburg ligt het aantal deelnemers rond de zeshonderd. En er zijn succesjes. Weggelopen honden worden teruggevonden, inbraken worden gemeld en zo nu en dan wordt zelfs een inbreker het leven zuur gemaakt.
Drie maanden na de oprichting wordt de sfeer grimmiger in de groep. Plotseling krijgt bijna elke Pool die met zijn auto in het dorp stilstaat - al is het voor een boodschap - de stempel 'verdacht' en 'potentieel crimineel'. De nieuwsredactie van Omroep Brabant, die zich in de groep heeft begeven, maakt screenshots van gesprekken, waarin vooral Polen gestigmatiseerd en gecriminaliseerd worden.
Voorbeelden"Er houdt zich een Pools of Roemeens obscuur persoon verdacht op bij de boekenwinkel", wordt half juni in de groep gepost. Een paar dagen later is het weer raak. Beheerder Hans Verbeek plaatst de oproep om een stilstaand busje met drie Polen in de gaten te houden. "Stond even stil, draaide en reed terug. In de gaten houden!!!!!" En ook nog: "Er rijden twee busjes met Pools kentekens op een verdachte manier in het dorp Veen, politie wordt gebeld."
In juli meldt de beheerder dat een groepje Polen (drie mannen, een vrouw en kind) uitgebreid huizen en auto's lopen te bekijken. Ook dat is verdacht. Het is een trieste selectie uit de vele kleinerende berichten over Polen, Roemenen en mensen uit Litouwen.
'Geen criminelen'Statenlid Martijn de Kort, die voor de PvdA het Land van Heusden en Altena in zijn portefeuille heeft, stelt dat juist die regio veel arbeiders uit Oost-Europa telt. "Die komen hier om eerlijk en hard te werken. Die moeten niet het gevoel hebben dat ze worden aangekeken als crimineel."
Via Twitter laat de wijkagent weten dat hij de WhatsApp-groep technisch nog niet kan volgen. Martijn de Kort zou dat graag anders zien. "Hij is de man die enige nuancering kan aanbrengen wat wel en wat niet verdacht is en ook wanneer mensen doorschieten in hun verdachtmakingen."
Bericht Omroep BrabantDe nieuwsredactie van Omroep Brabant plaatst zondagavond, na het zoveelste anti-Polen bericht, een bericht met de vraag 'of het ook verdacht zou zijn als het gaat om een auto met een Nederlands kenteken'. De opmerking valt niet goed. "Als je dit al stigmatiserend vindt, moet je je maar afmelden", meldt iemand.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.