Beschutte werkplaats WVS gaat langdurig werklozen opleiden
Door de invoering van de Participatiewet loopt het aantal mensen met een arbeidsbeperking bij de beschutte werkplaatsen de komende jaren terug.
BenuttenVolgens wethouder René Lazeroms van de gemeente Rucphen kan de kennis en kunde van de WVS Groep worden benut om langdurig werklozen 'met een grote afstand tot de arbeidsmarkt' te begeleiden naar een betaalde baan. De werklozen krijgen een contract tussen de drie en 23 maanden bij de WVS Groep. In die tijd wordt samen onderzocht in hoeverre de persoon in staat is om regulier werk te doen.
De WVS Groep heeft nu nog zo'n 2800 mensen met een SW-indicatie in dienst, maar mag door de Participatiewet niemand meer aannemen. Door natuurlijk verloop, zoals pensionering, zal dit aantal SW'ers met zo'n 150 man per jaar gaan dalen. Daardoor komt er capaciteit vrij bij de begeleiders van de WVS Groep, die dus door de negen gemeenten zal worden ingezet om langdurig werklozen te begeleiden naar een betaalde baan op de reguliere arbeidsmarkt.
Veilige omgevingVoor invoering van de verandering willen de gemeenten vijf jaar uittrekken. Het is de bedoeling dat de veilige en beschutte omgeving voor de bestaande medewerkers van de WVS Groep blijft gewaarborgd.