Museum laat werk zien van botanische kunstenaars: het moet kloppen én het moet mooi zijn
Ria van Elk- Van Altena is vaak al lang met een tekening bezig voordat ze haar potlood op papier zet. Ze wil precies weten hoe de plant in elkaar zit voordat ze aan de slag gaat en maakt daarom een hele studie van haar onderwerp.
Haar collega Janneke Brinkman - Salentijn woont in Leiden en laat zich vaak inspireren door de Hortus Botanicus, de eeuwenoude universiteitstuin in die stad.
Stengels én zaden Het levert hele reeksen hele precieze tekeningen op van bloemen en planten. Bij elke plant worden de stengels, de bladeren, de bloemen en de zaden nauwkeurig vastgelegd. Het gebeurt zo al honderden jaren. Er was een tijd dat dit de enige manier was om aan elkaar uit te leggen wat geneeskrachtige of juist giftige planten waren.
Maar de tekenaars proberen ook kunstenaars te zijn. Of zoals Janneke Brinkman het zegt: "Het moet precies kloppen, maar het moet ook mooi zijn". En in veel gevallen is dat ook gelukt. Kijk maar eens naar de tekening van het kruiskruid van Anita Walsmit Sachs.
Heel aangenaam Het Noordbrabants Museum heeft de tentoonstelling aangevuld met werk van kunstenaars die veel vrijer werken zoals Jan Cremer, Marc Mulders en Arjan van Arendonk.
Die werken zijn vaak ook groter omdat de botanische kunstenaars met hun precisie vaak kleine werken maken. De combinatie maakt het een zeer aangename tentoonstelling.