Miljoenensteun voor noodlijdende varkenshouders in Brabant: ‘Dijksma heeft voor ons geknokt’

15 september 2015 om 17:12
nl
De noodlijdende landbouwsector in Europa kan rekenen op steun. Brussel maakt 500 miljoen euro vrij om de boeren tegemoet te komen. Voor Nederlandse melkvee- en varkenshouders ligt er 29,9 miljoen euro in het verschiet.
Geschreven door

“Het is het op drie na hoogste bedrag van de 28 lidstaten. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft ons inziens het maximale eruit gehaald en is haar belofte om voor ons te knokken, nagekomen”, zegt de Bredase voorzitter Ingrid Jansen van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV).
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) toonde zich ‘meer dan tevreden'. “Hier kan Nederland mee thuiskomen.'' Varkenshouders in Brabant staan al tijden onder druk door lage vleesprijzen en door veel regels. Daardoor stijgen de productiekosten voor de varkensboeren.
Geld bestedenBrussel maakt in totaal 500 miljoen euro vrij om de Europese boeren tegemoet te komen. Landen kunnen zelf bepalen hoe ze het geld besteden, bijvoorbeeld door de directe subsidies aan boeren eerder uit te keren.
80 miljoen euro zal worden gebruikt om nieuwe markten aan te boren en voor de (private) opslag van varkensvlees, melkpoeder en kaas. “Wij hadden de staatssecretaris gevraagd om zich hier ook voor in te zetten. Dat heeft ze gedaan”, aldus NVV-voorzitter Jansen.
LEES OOK: LTO: Nederlandse varkenshouders verdienen steun van overheid door boycot Rusland
SteunpakketUit het voorstel blijkt dat Duitsland en Frankrijk op de grootste bijdrage kunnen rekenen, van respectievelijk 69,2 en 62,9 miljoen euro. Voor België zou dertien miljoen euro klaarliggen.
NVV en LTO gaan nu met het ministerie van Economische Zaken in gesprek om te bekijken hoe het steunpakket precies verdeeld wordt en hoe de maatregelen het beste ingezet kunnen worden.
LEES OOK: Schrap onnodige regels voor varkensboeren, vinden VVD en CDA
'Balans in orde'Europees Commissaris Phil Hogan (Landbouw) zei dat hij ‘zo eerlijk mogelijk is geweest' bij de verdeling. “Ik denk dat de balans in orde is, maar er zullen altijd landen zijn die vinden dat ze recht hebben op meer geld. We kunnen nooit iedereen tevredenstellen.''
Hoe Dijksma het geld precies gaat inzetten, kan ze nog niet precies zeggen. Wel onderstreepte de staatssecretaris dat het geld niet ‘zomaar’ moet worden uitgegeven, maar moet bijdragen aan het versterken van de zuivel- en varkensvleessector. Dijksma is tevreden dat het geld voor beide noodlijdende sectoren gebruikt mag worden. “Het moet wel echt zoden aan de dijk zetten.''
Hans Huijbers, voorzitter ZLTO was te gast bij het programma Onder Ons en hij weet wel wat er met het geld moet gebeuren: "We moeten het geld aanwenden om de structuur aan te pakken zoals hoge keuringskosten en nieuwe markten ontwikkelen in plaats van een paar duizend euro aan een boer geven."
LEES OOK: Onrust onder Brabantse boeren groeit, maar nog geen acties zoals in Frankrijk
'Nieuw geld'Op korte termijn gaat Dijksma met de sector om de tafel om te bespreken waar het geld precies aan wordt besteed. Dijksma benadrukte dat het gaat om ‘nieuw geld' en dat het crisisfonds van ruim 400 miljoen euro niet wordt gebruikt en dus intact blijft.
De prijzen voor melk, vlees en fruit zijn fors gedaald onder meer door de Russische ban op Europese landbouwproducten en een flink afgenomen vraag. Boze boeren blokkeerden snelwegen tijdens de zomer en organiseerden een groot protest in Brussel, vorige week.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.