Brabantse topics in Miljoenennota: aandacht voor aanpak motorbendes, Q-koorts en vissterfte
In heel Nederland wil de minister van justitie 950 criminele bendes aanpakken. Op lokaal niveau moet daaraan een belangrijke bijdrage worden geleverd.
Intimidatietraining voor burgemeestersBrabantse bestuurders zijn de laatste tijd meermalen door criminelen bedreigd. Het kabinet wil geld uittrekken om burgemeesters te trainen in het omgaan met deze intimidatiepraktijken.
In de begroting van het ministerie van Economische zaken staat dat dat ministerie een deel van de kosten voor het motorenonderhoud van de JSF voor haar rekening gaat nemen. Een beslissing daarover wordt in het najaar genomen. Van dat geld zullen dan vooral faciliteiten worden gebouwd. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van vliegbasis Woensdrecht.
Tien miljoen voor Q-koortspatiëntenDe Stichting Q-support mag zich in blijvende belangstelling van het kabinet verheugen. Ook volgend jaar wil het ministerie van Volksgezondheid geld uitgeven om patiënten, die na de Q-koortsepidemie te maken hebben met langdurige klachten, te ondersteunen, te adviseren en te begeleiden. De tien miljoen euro die het rijk al eerder aankondigde komt ook nu terug in de begroting. De meeste Q-koortspatiënten wonen in Brabant.
Bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaan ze volgend jaar werk maken van een motie die in 2014 werd aangenomen. Dat betekent dat de waterkrachtcentale in Lith een proeflocatie wordt om de vissterfte met tien procent terug te dringen. Rijkswaterstaat werkt daarbij nauw samen met de Technische Universiteit in Eindhoven.
Brabantroute veiligerHet ministerie van Infrastructuur en Milieu trekt 19,4 miljoen euro uit om de veiligheid op het spoor van onder meer de Brabantroute te verbeteren. Dit met een zogeheten ATBvv-systeem. Dit systeem waarschuwt een machinist als een spoorwegsein opdracht geeft snelheid te minderen. Wanneer de machinist niet reageert, remt het ATBvv-systeem automatisch.
In maart nog gebeurde een ongeluk op het spoor bij Tilburg, onderdeel van de Brabantroute. Dit had voorkomen kunnen worden als het sein beveiligd was geweest met een zogeheten ATBvv-systeem.
Algemene maatregelenHet kabinet noemt in de Miljoenennota 2016 de volgende algemene maatregelen:
- Verlaging van de lasten op arbeid met 5 miljard euro. Dit leidt tot een hogere economische groei en structureel tot 35.000 extra banen.
- Het is het kabinet daarnaast gelukt de koopkracht van gepensioneerden en mensen met een uitkering te repareren. Hierdoor gaat ruim 80% van de huishoudens er volgend jaar op vooruit.
- Er is de komende jaren extra geld voor versterking van Defensie oplopend tot 345 miljoen euro. Daar bovenop komt structureel 60 miljoen euro beschikbaar voor internationale missies.
- In de zorg gaan de uitgaven de komende jaren structureel 210 miljoen euro omhoog om de kwaliteit van leven van mensen in verpleeginstellingen te verbeteren.
- Voor het loonakkoord in de publieke sector heeft het kabinet dit jaar 470 miljoen euro uitgetrokken. Dit bedrag loopt op tot 1,3 miljard euro structureel per jaar.
- Het kabinet stel 539 miljoen euro extra beschikbaar voor asielopvang in Nederland. Om vluchtelingen bescherming te bieden in het eerste veilige land dat ze tegenkomen op hun vlucht is door het kabinet 110 miljoen euro beschikbaar gesteld voor opvang in de regio.