'Ramkoers justitie' in Bredase moordzaak Oma Mok tegen Zes van Breda
De eerder opgelegde straf voor de Zes van Breda moet in stand blijven, oordeelde justitie twee weken geleden.
Restaurant PeacockDe drie mannen moeten daarom opnieuw tot tien jaar cel worden veroordeeld, de drie vrouwelijke verdachten tot twee jaar, voor het doden van de 56-jarige Tim Mui Cheug (Oma Mok).
De zes hebben al gevangenisstraffen uitgezeten voor de moord op de vrouw, die op 4 juli 1993 levenloos werd aangetroffen in Chinees restaurant Peacock.
Ontlastend bewijsZelf zeggen de drie mannen en drie vrouwen die voor het misdrijf zijn veroordeeld, niets met de dood van de vrouw te maken te hebben. De Hoge Raad besliste twee jaar geleden dat het proces opnieuw moest omdat er ontlastend bewijs niet in het dossier was opgenomen.
Naast meer bewijs dat de zes zou vrijpleiten zijn er, meer dan twintig jaar na de dodelijke overval op Oma Mok, zelfs belastende verklaringen bijgekomen, zei de aanklager.
RoofmoordDe roofmoord op de toen 56-jarige Tim Mui Cheung, beter bekend als Oma Mok, gebeurde in juli 1993. De vrouw werd gedood in de keuken van Chinees restaurant Peacock in Breda, waar haar zoon de eigenaar van was. De gokkast bleek leeggehaald.
Suggestiviteit, aannames en tunnelvisieHet requisitoir van het Openbaar Ministerie schilderen beide advocaten af als suggestief, doorspekt met aannames en getuigt van tunnelvisie bij de recherche. Joost Loevendie en Geert Jan Knoops uitten scherpe kritiek op het requisitoir en onderzoek dat destijds gehouden is. De wijze van verhoren houden, de sturende vragen aan verdachten en het buiten het dossier houden van ontlastende verklaringen verdiend volgens het tweetal allerminst de schoonheidsprijs. Advocaat Generaal Winfried Korver gaf vorige week, tijdens zijn requisitoir al aan dat een ‘matig onderzoek niet altijd tot de verkeerde conclusie hoeft te leiden.”
De zaak Oma Mok is opmerkelijk. De afgelopen jaren zijn gerechtelijke dwalingen aan het licht gekomen, zoals de Schiedammer parkmoord en de Puttense moordzaak. Een zaak waarbij zes mensen mogelijk onterecht vast zaten, kwam echter nog niet eerder voor.