35 'moordmachines' in een postpakket: eis van vijf jaar tegen twee verdachten wapenhandel
De officier eiste vrijspraak voor de derde verdachte, een 49-jarige man uit Oss. Volgens justitie is er onvoldoende bewijs dat hij wist wat er in het pakket zat.
De andere twee verdachten, een 30-jarige man uit Oss en een 28-jarige Pool zonder vaste woon- of verblijfplaats, kregen vrijdag vijf jaar celstraf tegen zich geëist. De 30-jarige Ossenaar is een beroepsmilitair die op de vliegbasis Volkel werkt.
Alle mannen deden een beroep op hun zwijgrecht. De officier van justitie sprak vrijdag over het vervoer van onderdelen van '35 moordmachines'. Het OM is van mening dat de twee verdachten daarom fors gestraft moeten worden, ook vanwege de professionele handelswijze van het tweetal.
'Een complete verrassing'De advocaat van de militair zegt dat er niets bewezen is. Volgens hem wist de militair niet wat er in het pakket zat. Hij snapt niet waarom de politie de 'onwetende loopjongens' heeft opgepakt en de zaak niet verder onderzoekt.
"Het pakket was ongeopend en erg zwaar, mijn cliënt heeft geholpen", aldus de advocaat. "Het was voor hem een complete verrassing toen de inhoud bekend werd." Het OM spreekt dat tegen.
Ook de advocaat van de Pool zegt dat zijn cliënt niet schuldig is. Hij zou geld nodig hebben gehad en wist niet wat er in het pakketje zat, aldus de advocaat.
ZIE OOK: 35 machinegeweren kwamen via de post naar Brabant
Na een huiszoeking zijn bij de soldaat kogels gevonden. Volgens zijn advocaat waren de kogels afkomstig van een missie en hebben die niets met het wapentransport te maken.
De man uit Oss heeft een strafblad vanwege geweldsdelicten, maar ook omdat hij twee pistolen kocht - naar eigen zeggen omdat hij ze mooi vond.
Pakket gezenderdDe Skorpions zijn van Tsjechische makelij en worden in Nederland veel gebruikt bij liquidaties en overvallen. De pistolen kwamen per postpakket vanuit Bratislava in Slowakije.
De politie werd getipt door Europol en onderschepte de partij bij DHL in Eindhoven. Daar werd het pakket gezenderd en zo werden de drie mannen betrapt in Berghem. De advocaat van de beroepsmilitair vroeg zich tijdens de zitting af waarom de politie toen ingreep. Door niet door te rechercheren, zijn de rechten van zijn cliënt geschonden, vond hij.
Volgens justitie mocht de politie niet doorgaan met het onderzoek in verband met het zogenoemde doorlaatverbod. Als er gevaarlijke wapens in omloop zijn, mag de politie niet doorrechercheren, maar moet er ingegrepen worden, zo betoogde de officier. Maar de advocaat vindt het raar dat de politie de wapens dan niet meteen in Eindnhoven in beslag heeft genomen.
'Loopjongens'Volgens documenten van Europol worden dit soort pakketjes vaker bezorgd in Nederland. De rol van de drie mannen zou, volgens de Europol-documenten, slechts die van loopjongen zijn.