Politieagent die boetes in eigen zak stak, hoort werkstraf eisen: 'Ik kreeg er energie van'
De nu 55-jarige man zou het geld dat hij van vijftien automobilisten ontving, nooit hebben afgedragen. Hij stond woensdag terecht voor verduistering.
'Ik wist niet beter'Volgens de agent, die 33 jaar bij de politie werkte, heeft het helemaal niets te maken met verduistering. "Ik wist niet beter", aldus de verdachte. Hij vertelt de rechter dat hij in zijn functioneringsgesprekken altijd hoog scoorde op integriteit.
De agent zegt de boetes niet goed te hebben afgewerkt, omdat hij zwaar overspannen zou zijn. "Ik heb zoveel doden gezien", zo vertelde hij emotioneel.
Contant betalen bij geldautomaatDe agent werd op non-actief gezet toen de verduistering aan het licht kwam. In juli volgde ontslag. Hij liet volgens de rechter iedereen contant betalen en reed indien nodig mee naar een geldautomaat.
In een motor werd een tasje met boetegeld gevonden. Hoe dat daar terechtkwam, kan de verdachte niet verklaren.
Posttraumatische stressstoornis"In mijn hoofd is heel veel mis. Daarom ben ik die boetes vergeten af te dragen." De verdachte zou aan een posttraumatische stressstoornis lijden.
Of de ex-agent nog meer geld van geïnde boetes thuis heeft liggen, weet hij niet. Hij viel in zijn uitleg telkens terug op de doden die hij in het verkeer heeft gezien en huilt.
Hoe ging hij te werk?De verdachte ging gewiekst te werk. Hij pakte een onherkenbare politieauto en ging rondrijden. Om het geld in eigen zak te steken werden hardrijders 'gematst'.
Reed iemand honderd kilometer per uur waar vijftig toegestaan was dan maakte de agent er 76 kilometer per uur van. De 251 euro boete die dan volgde, kon hij zelf afhandelen. Onder meer op de Antwerpseweg tussen Roosendaal en Nispen zijn mensen bekeurd.
'Pin nu en maak geen bezwaar'Mensen die door de agent op de bon werden geslingerd, zeggen dat hij erop aandrong meteen geld te pinnen en vooral geen bezwaar maken.
De slachtoffers vroegen zich af of de man wel een echte agent was. "Dit komt toch alleen in het buitenland voor", aldus een verklaring van een gedupeerde.
'Mensen willen mij kapot maken'De agent wuift de beschuldigingen weg: "Ik denk dat mensen mij kwaad willen doen. Die mensen willen mij kapot maken", zo liet hij de rechter weten.
De rechter doet over twee weken uitspraak.