Eindhovense Syriërs langer vast voor smokkelen honderden vluchtelingen

24 september 2015 om 12:06
nl
De twee Syriërs, die zijn opgepakt voor het smokkelen van honderden Syrische vluchtelingen binnen Europa, blijven nog zeker negentig dagen vastzitten. Dat heeft het landelijk parket donderdag bekendgemaakt. De 35-jarige hoofdverdachte en zijn 26-jarige neef werden twee weken geleden door de marechaussee gearresteerd. De mannen verbleven in Eindhoven.
Geschreven door

Er werden aanvankelijk drie verdachten aangehouden. Een vrouw werd opgepakt omdat ze betrokken zou zijn geweest bij het witwassen van geld, meldt justitie aan Omroep Brabant. Ze is weer op vrije voeten, maar het onderzoek naar haar is nog gaande.
Onderzoek begon jaar geledenEen jaar geleden begon het openbaar ministerie met het onderzoek naar de 35-jarige hoofdverdachte die in Eindhoven woont. Hij heeft volgens justitie met anderen op grote schaal Syriërs die tijdelijk in Italië verbleven, naar Nederland en andere West-Europese landen gesmokkeld. Vluchtelingen betaalden duizenden euro's.
De hoofdverdachte voerde duizenden telefoontjes over mensensmokkel met medeverdachten in Europa en Syrié.
De man regelde auto's en chauffeurs voor het vervoer van vluchtelingen en stond in nauw contact met medeverdachten die op hun beurt de chauffeurs ronselden.
ZIE OOK: Zes vragen en antwoorden over uitbreiding controles in de grensstreek vanwege vluchtelingencrisis
Tijdens het onderzoek bleek dat vluchtelingen ook in Griekenland, Oostenrijk en Hongarije werden opgehaald, aldus justitie. "De mensensmokkelaars beschikten in Milaan, Athene, Wenen en Boedapest over vaste locaties waar vluchtelingen verbleven."
Ronselen in HongarijeDe aangehouden 26-jarige neef van de hoofdverdachte deed volgens justitie allerlei werkzaamheden, waaronder het ronselen van vluchtelingen in Hongarije en Oostenrijk. De hoofdverdachte verbleef bij zijn neef in Eindhoven.
ZIE OOK: Provincie wil helpen bij opvang vluchtelingen, mogelijk in huizen die in eigen bezit zijn
Volgens het OM betaalden vluchtelingen 7000 euro voor een overtocht. Voor een smokkelreis met een personenauto of bestelbusje vanuit Italië betaalden zij per persoon 700 euro. Vanwege het grote aanbod verdubbelden zij deze prijs later. 1500 euro voor een smokkelreis naar Nederland werd heel normaal.
'Uniek op deze schaal'"Het is uniek dat het op deze schaal plaatsvond", zegt officier van justitie Jirko Patist van het Landelijk Parket aan de NOS. De marechaussee zegt aanwijzingen te hebben dat er meer van dit soort netwerken zijn in ons land, maar heeft die nog niet op kunnen rollen.
Voor meer over de vluchtelingencrisis, zie onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.