Hoogbejaard echtpaar Uden wordt gek van blaffende honden van buren: ‘Ik zat huilend aan de telefoon’
In Zembla komt deze slepende kwestie woensdagavond uitgebreid aan bod, net als een aantal andere burenruzies in Nederland. In de uitzending wordt onderzocht wat de overheid doet aan burenruzies.
Een op de drie Nederlanders heeft last van hun buren. Te harde muziek, stank of asociaal gedrag. Een half miljoen burgers ervaart zelfs zoveel hinder van hun buren dat hun dagelijks leven daar ernstig onder leidt. Ze worden ziek, depressief, angstig en kunnen niet meer werken. Burgemeesters geven in Zembla aan te weinig te kunnen doen aan burenconflicten.
‘Honden blaffen dag en nacht’Het hoogbejaarde echtpaar Van der Heeft woont al veertig jaar ongestoord en gelukkig in een koophuis in Uden. Tot een jaar geleden alles veranderde door de komst van de nieuwe buren en hun drie honden. De zoon van het echtpaar Van der Heeft maakte de afgelopen maanden een aantal keer video-opnames van het hondengeluid en die opnames zijn in de uitzending van Zembla te zien.
De honden blijken dag en nacht te blaffen. Bij mevrouw Van der Heeft leidt het hondengeblaf, de slapeloze nachten en het conflict met de buren tot gezondheidsklachten. “Ik zat huilend aan de telefoon toen ik weer eens met de politie belde.”
‘Gesprek, buurbemiddeling, niets werkt’De familie Van der Heeft gaat in gesprek met de buren, maar dat helpt niet. De wijkagent komt praten. Dat helpt ook niet. De hulp van de gemeente wordt ingeroepen. Die stuurt een team van buurtbemiddeling langs. De buren tekenen een overeenkomst waarin ze beloven de honden 's avonds zogenoemde blafbanden om te doen. Maar volgens de familie Van der Heeft gaan de blafbanden al snel niet meer om.
De buren vinden de blafbanden niet prettig voor de honden. Bovendien vinden ze de batterijen te duur. Zembla heeft een uitgebreid gesprek met de overlastveroorzakers, die het blaffen niet zo'n groot probleem vinden.
‘Gemeente kan nu niets doen’De familie Van der Heeft laat het er niet bij zitten. Ze schrijven een brief aan de burgemeester. Die laat weten mee te leven met de familie, maar de zaak is volgens de gemeente niet ernstig genoeg om in te kunnen grijpen.
De Udense wethouder Ben Tuithof legt bij Zembla uit dat de gemeente momenteel niets kan doen. “Alleen als er iets strafbaars wordt geconstateerd, kan er worden opgetreden.
Ingrijpen pas mogelijk na escalatieDe zoon van het echtpaar Van der Heeft ziet op dit moment nog maar een uitweg. Het huis van de buren is eigendom van een particuliere verhuurder. Meneer van der Heeft heeft inmiddels al een bod gedaan, maar dat is nog niet geaccepteerd.
Zembla: ‘Burenruzie’ is woensdag 30 september vanaf 20.25 uur te zien op NPO 2. [YouTube:body:https://youtu.be/TWPxlQYwKPQ]