Brandweerkorpsen in Midden -en West-Brabant het vaakst op pad

30 september 2015 om 19:58
nl
De brandweerkorpsen in Midden- en West-Brabant zijn in 2014 het vaakst uitgerukt van alle brandweerkorpsen in Brabant. Waar landelijk het aantal uitrukken over het algemeen daalde, lieten de korpsen in deze regio een stijging zien van 8373 naar 9375.
Geschreven door

In totaal rukten de Brabantse korpsen vorig jaar welgeteld twee keer minder uit. Het aantal daalde van 15077 (2013) naar 15075 (2014), blijkt uit cijfers van het CBS.
De brandweerkorpsen in Brabant-Noord rukten in 2014 iets minder vaak uit dan in 2013. Vorig jaar moesten de brandweerwagens 2160 keer de kazerne uit. Het jaar daarvoor was dit 2240 keer.
In het zuidoosten van de provincie rukten de korpsen in 2014 3540 keer uit, tegen 4100 keer in 2013.
‘Soms is het drukker’In Midden- en West-Brabant kwam de brandweer het meest in actie. “Waar die stijging door komt, laat zich niet zomaar verklaren. Je hebt soms gewoon perioden dat het drukker is”, zegt Marieke van Wijk, van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.
Maar zij zien wel het aantal automatische meldingen dalen. “Dat is een fijne opsteker. Het komt mede omdat de techniek van de brandmeldinstallaties beter wordt”, legt Van Wijk uit.
Centrale handelt meldingen afIn Brabant-Noord worden de meeste meldingen al in de centrale afgehandeld: 42 procent. “Het is belachelijk om te rijden op een loos alarm”, zegt Michael Bertels van Veiligheidsregio Brabant-Noord.
“Dus daarom proberen wij zo snel mogelijk via de centrale te achterhalen of er echt iets aan de hand is of dat het loos alarm is.”
Langer uitzoeken heeft succesHij verwacht dat er in de toekomst nog een hoger percentage meldingen wordt ‘afgevangen’. “We gunnen de centralist namelijk sinds dit jaar iets langer de tijd om uit te zoeken wat er aan de hand is”, legt Bertels uit.
“Onze ervaring is dat we na bijvoorbeeld drie of vier minuten wel iemand aan de lijn krijgen, in plaats van na een minuut. Zo weten we dus met iets langer uitzoeken of het nodig is om erop af te gaan.” Volgens hem gaat dit overigens niet ten koste van de veiligheid.
Minder uitrukkenDe Veiligheidsregio Brabant Zuidoost laat weten dat het aantal automatische brandmeldingen in de regio met 420 is afgenomen. Het aantal telefonische brandmeldingen daalde eveneens (-200).
Het aantal meldingen voor hulpverlening is gelijk gebleven. De veiligheidsregio verwacht dat het aantal uitrukken van de brandweer in de toekomst verder zal dalen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.