'Je kunt beter helpen als je begrijpt waar ze vandaan komen', traumapsycholoog helpt vluchtelingen
Het psychotraumacentrum in Vught is een bovenregionaal kenniscentrum voor onderzoek, diagnostiek en behandeling van psychotrauma's. Een van hun doelgroepen zijn vluchtelingen en asielzoekers met traumaproblemen, veroorzaakt door oorlog of politiek geweld.
“Een trauma ontstaat als je in doodsnood bent”, vertelt Agnes Moyene. “Mensen hebben een levensbedreigende situatie meegemaakt waar ze geen invloed op hebben. Ze zijn machteloos.”
Opvang en hulpAls vluchtelingen in een veilige situatie komen, beginnen de problemen. Wat ze hebben meegemaakt, wordt herbeleefd. “Bijna alle mensen die bij ons komen, slapen niet meer. En ze hebben veel nachtmerries die telkens terugkomen”, legt Moyene uit. “Ze zitten als het ware gevangen in hun trauma”.
Volgens de traumapsycholoog heeft de manier van opvang invloed op de manier van het verwerken van trauma’s. “Het is belangrijk dat vluchtelingen zo snel mogelijk een vaste plek krijgen, met privacy en waar ze zich veilig voelen." Volgens Moyene is het ook belangrijk dat mensen de deur op slot kunnen doen en hun eigen eten kunnen koken.
SpanningenHoewel vluchtelingen in een asielzoekerscentrum veilig zijn, is de spanning vaak te snijden. Logisch, vindt Agnes Moyene. "Overal waar grote groepen mensen dicht op elkaar zitten, komen irritaties. En vooral deze mensen zijn extra geprikkeld, extra angstig. Dan krijgt je sneller spanningen."
Volgens Moyene reageren vluchtelingen veel sterker, omdat ze in asielzoekerscentra nog steeds in een machteloze situatie zitten. “Ze hebben geen invloed op hun situatie. Maar als je begrijpt waar ze vandaan komen dan kun je ze als hulpverlener ook beter snappen en ze dus beter helpen."
Het psychotraumacentrum gaat daarom binnenkort voorlichting geven aan onder meer medewerkers van het COA.
Komende woensdag is het programma Onder Ons helemaal gewijd aan de opvang van vluchtelingen in onze provincie. In die uitzending komen ook vragen van kijkers aan bod.