Video

'Varkenshouderij in Brabant zorgt voor overlast en levert niks op'

9 oktober 2015 om 04:21
nl
De Brabantse varkenshouderij zorgt voor overlast en milieuschade, en de boeren verdienen er niets mee. Dat zei provinciebestuurder Anne-Marie Spierings donderdagavond tijdens een discussie op de HAS-Hogeschool in Den Bosch over de toekomst van de varkenshouderij in Brabant.
Geschreven door

De discussie spitste zich toe op de vraag hoe Brabant met minder varkens meer zou kunnen verdienen. Daarvoor zouden boeren moeten stoppen met het produceren van steeds meer kilo's tegen een steeds lagere prijs.
In plaats daarvan zouden ze bijvoorbeeld duurder maar lekkerder vlees moeten produceren. Anne-Corine Vlaardingenbroek van Jumbo die ook aanwezig was nodigde boeren uit om daar samen met de supermarkt over na te denken.
SchaalvergrotingVoor varkenshouder Mario Berkers uit Vlierden bij Deurne is een andere manier van werken nog een onbegaanbare weg. "Het enige waar wij iets aan kunnen doen is de kosten verlagen," zegt hij. Dat betekent in zijn geval opnieuw schaalvergroting.
Maar er zijn ook boeren die een andere weg kiezen. Bijvoorbeeld Marijke Koenen uit Keldonk bij Erp. Zij maakte de omslag naar een bedrijf met buitenvarkens, die lekker in de modder mogen liggen. Die varkens worden in eigen beheer geslacht, en vanuit de diepvries op de boerderij direct verkocht.
Niet afhankelijk Het is geen vetpot, maar de vraag neemt toe. "We hebben nu meer vraag dan we varkens hebben," zegt Marijke. Het belangrijkste vindt ze nog wel dat ze nu alles in eigen hand hebben en niet afhankelijk zijn van grote slachterijen en supermarkten. "Dat is heerlijk," zegt ze.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.