Stuifmail zondag 11 oktober 2015: krompootdoodgraver en meer
Krompootdoodgraver"Op de foto zie je een krompootdoodgraver. Dit zijn kevers uit de aaskevers familie. De krompootdoodgraver (voorheen gewone doodgraver) is te herkennen aan het overwegend zwarte lichaam, met twee brede vlekkerige oranje dwarsbanden op de dekschilden en opvallende, roodoranje uiteinden van de tasters. Ze worden maximaal 2,5 centimeter groot en hebben een lichte beharing."
"De mannelijke kever zoekt met zijn goede reukvermogen naar een kadaver. Zoiets gevonden, dan scheidt hij vervolgens lokstoffen voor de vrouwtjes af door het achterlijf in de lucht te steken. Vaak begraven ze met een aantal krompootdoodgravers zo'n kadaver. Als het kadaver onder de grond zit, ontstaat er een gevecht en blijven de sterkste over. Na paring met een vrouwtje(s), wordt (worden) het mannetje/de mannetjes ook verjaagd."
Merel met witte kopOp de foto zie je een merel met een witte kop en aan de rechterzijde steken wat veren uit de vleugel. Jan Weijnen vraagt zich af hoe deze vogel aan een witte kop komt. Witte veren zie je inderdaad vaker bij vogels. De fenomeen noemen we leucisme. Dit kan ontstaan door een erfelijke afwijking en door een verkeerd dieet. Meestal zijn het dan jonge vogels van het jaar waarin ze geboren worden. Witte veren bij vogels komt veel vaker voor in stedelijke gebieden. De jongen vogels krijgen daar te weinig goed voedsel. Na de rui zien ze er weer normaal uit.
Veel eikels en walnoten vallen... wordt het een strenge winter? Adeline BesselinkVeel noten, harde winter.
Veel noten op het harde hout,maakt de winter hard en koud.
Brengt de zomer veel eikels en beukennootjes,het zal een strenge winter worden.
Blinkt oktober in zonnegoud de winter volgt snel en koudSchijnt in de wijnmaand volop de zon dan kent de winter geen pardon
Gaan de mieren al aan het garen,in de tweede maand van het jare.Zeker moogt ge vast verwachten,late vorst en koude nachten.
Kruipen de mieren diep in de grond,zo maken zij een strenge winter kond.
Twee bosuilen"Onder de kop 'leuk' stuurt Toon Kraayvanger deze foto naar mij. En het is inderdaad leuk, want hij stuurt een prachtige foto van twee bosuilen. Het mooie van deze foto is, is dat Toon de paarvorming van deze bosuilen heeft vastgelegd. Bosuilen vormen in de herfst namelijk al paartjes."
"Daarna vindt dan in januari vaak het broeden al plaats. Dit komt omdat ze als holenbroeder niet zo afhankelijk zijn van de buitentemperatuur. De mannetjes bosuilen beginnen in de herfst al te roepen in een poging de vrouwtje te lokken. De vrouwelijke bosuilen reageren in het begin nog niet, maar later gaan ze antwoorden, met een langgerekte, hoge toon en zoeken ze de mannetjes op."
Aangevreten vliegenzwammen"Op de foto zie je geen aangevreten vliegenzwammen, want dat dacht dhr. Sickman, maar aangevreten russula's. Dat het geen vliegenzwam is kan je zien aan het missen van de witte stippen, de mooie helder witte steel en het missen van een mantel op de steel. De aangevreten russula zou wel eens de braakrussula kunnen zijn."
"Voor de mens zeker niet eetbaar, want je krijgt er zeer zeker een ernstige diarree aanval door. Dus het komt er aan de onderkant uit en niet zoals de naam doet vermoeden aan de bovenkant. Naam is dus zelfs verkeerd! Maar toch worden ook deze paddenstoelen, net zoals de vliegenzwammen wel gegeten. Slakken, konijnen en muizen zijn vaak diegene die zowel de braakrussula als de vliegenzwam kunnen eten."
Gedichtje van Nellie Passier - HerfstMooi gekleurden bladeren aan de bomen De winter is er aan het komen
Als de zon door de bomen schijnt, komt er aan wandelen geen eind
Lopen door het bos is dan zo fijn,Vooral met zonneschijn
Samen met mijn hond,Lopen wij dan in het bos rond
Heerlijk genieten van de kleur,En de geur.