Video

Tienduizenden witte krokussen bij Zundert als herinnering aan Dodendraad uit Eerste Wereldoorlog

21 oktober 2015 om 14:28
nl
Op de grens van Zundert en het Belgische Wuustwezel worden de komende dagen 20.000 witte krokussen geplant. De bloemenrij wordt tien kilometer lang. De bloemen markeren de dodendraad: de elektrische draadversperring die de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog plaatsten tussen België en het neutrale Nederland.
Geschreven door

Op de dodendraad stond 2000 volt. Met de versperring wilden de Duitsers voorkomen dat smokkelaars, spionnen en deserteurs de grens overtrokken. Vluchtelingen die voor het plaatsen van de draad naar Nederland waren uitgeweken, waren jarenlang gescheiden van hun familie.
Levend monument    Bij pogingen de elektrische grens te passeren kwamen zo'n duizend mensen om. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers komt er nu een levend monument van witte krokussen.
Kinderen planten donderdag de eerste 10.000 bolletjes. Zondag gaat met de officiële handeling door de burgemeesters van Zundert en Wuustwezel de rest de grond in. Er werd een slimme oplossing bedacht om snel de gaten voor de krokussen te maken.
[youtube:body:https://youtu.be/C4ejQ-UvjSY]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.