Justitie: 'Elke simpele strafzaak moet binnen paar jaar via supersnelrecht'
Ruim drie jaar werken politie en justitie met het zogenaamde ZSM-traject. Dit betekent dat als een verdachte wordt opgepakt, justitie wil dat de zaak binnen zes uur volledig is afgehandeld. In 2011 gebeurde dit nog met bijna geen enkele strafzaak, vorig jaar lukte dit in Brabant en Zeeland samen al bij 13.000 zaken.
Grote klokOp het ZSM-kantoor in Breda staat een groot scherm, met hierop alle lopende zaken. Bij elke strafzaak loopt een klok mee, met het aantal uren dat politie en justitie zichzelf nog geven om deze zaak af te handelen.
Het Openbaar Ministerie, de politie, slachtofferhulp, de kinderbescherming en de reclassering zitten hier samen in één ruimte. Met zijn allen proberen ze zoveel mogelijk relatief simpele strafzaken zo snel mogelijk af te handelen.
'Zichtbaarder'"Er is gewoon veel zichtbaarder en merkbaarder een reactie van ons," legt officier van justitie Linda van den Oever uit. "Op die manier kunnen we echt betekenisvol zijn."
"Meer dan vroeger spelen we in op de wensen van benadeelden van misdrijven," voegt Dick Schouten van de politie hier aan toe.
KritiekAdvocaten zijn voorzichtig positief over de ZSM-procedure, maar hebben wel enkele kritische kanttekeningen. "De insteek van het Openbaar Ministerie is dat de advocaten daar ook een rol in spelen, maar ik merk wel dat sinds 2012 wij er nog niet concreet bij betrokken worden," vindt advocaat Kitty Oomen uit Tilburg.
Het Openbaar Ministerie laat weten de kritiek van advocaten serieus te nemen en zich hier ook in te herkennen. Justitie wil dat in de toekomst wél advocaten standaard een rol in dit traject gaan spelen. Daarnaast hopen ze ook de rechtbank erbij te kunnen gaan betrekken, zodat ook simpele zaken die wél echt moeten voorkomen, volgens de ZSM-procedure afgehandeld kunnen gaan worden.