Gewelddadige dood ijzerhandelaar Lowie van Lent (71), tbs met dwangverpleging geëist
De 71-jarige man werd in september 2014 dood gevonden in de rivier De Aa in de binnenstad van Den Bosch. De 24-jarige verdachte werd even later opgepakt voor de dood van de Bosschenaar. Hij reed over de snelweg A2 in het 25 kilometerautootje van het slachtoffer.
Toen agenten hem aanhielden op de snelweg, was D. extreem agressief. Hij wurgde bijna de politiehond tijdens de arrestatie, zo bleek tijdens de rechtszaak.
Bloed op shirtDe verdachte had bloed van Van Lent op zijn shirt. Onder de nagels van Van Lent zat DNA van de verdachte. Ook was de broek van de Eindhovenaar nat en er zitten algen op, waarschijnlijk het water uit De Aa waarin Van Lent werd gevonden.
71-jarig slachtoffer spoorloosDe politie ging er in eerste instantie alleen vanuit dat het autootje van Van Lent was gestolen. De 71-jarige man bleek spoorloos. Ook zijn familie wist niet waar hij was.
Een agent ontdekte korte tijd later een sleepspoor richting het water van de rivier de Aa. Daar werd het slachtoffer gevonden. De man was al dood toen hij in het water terechtkwam, zo bleek uit onderzoek. Volgens justitie was de Bosschenaar flink toegetakeld.
Verslaggever Jan Waalen is bij de rechtszaak rond de dood van Lowie van Lent. Volg zijn tweets voor een up-to-date verslag.
Tranen van nabestaandenBij de zitting waren veel nabestaanden van Lowie van Lent aanwezig. Er vloeiden tranen toen de rechter de details bekendmaakte. De zoon van Lowie van Lent las een verklaring voor. "Ik hoop dat behandeling werkt, maar ik geloof het niet. Het is onbegrijpelijk dat iemand die niets meer weet wel heel berekenend te werk kan gaan."
D. zei het 'heel verschrikkelijk' te vinden wat hij hoorde tijdens de zitting. "Ik kan het niet veranderen. Hij is dood." Verder gaf hij dat hij behandeld wil worden.
Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum kan de man niet omgaan met stress. Hij verkeerde mogelijk tussen de psychoses in een soort slaapstand. Dan lijkt het of er niks aan de hand is, stellen de deskundigen. 'Duidelijk is dat zware, lange psychotherapie noodzakelijk is, maar dat kan de verdachte mogelijk niet aan.' Het Pieter Baan Centrum adviseerde daarom onvoorwaardelijke tbs.
'Geen vervolging'De officier van Justitie wil geen vervolging van de Eindhovenaar vanwege ontoerekeningsvatbaarheid. D. moet volgens hem geen straf krijgen, maar een behandeling. "Gezien zijn eerdere en latere agressiviteit was hij ontoerekeningsvatbaar", zegt de officier.
Opvallend in deze zaak is dat de verdachte eerder werd opgepakt omdat hij compleet door het lint was gegaan in het huis van zijn pleegouders in Boxtel. Zijn pleegouders waren doodsbang voor hem. De man belandde toen op het politiebureau. De agenten die de verdachte op 5 september 2014 van de snelweg plukten, herkenden hem van het vorige incident.
'Geen gevaar'De ingeschakelde medewerker van de crisisdienst van de GGZ verzuimde een psychiater te raadplegen, zoals dat gebruikelijk is. De crisisdienst oordeelde dat er geen gevaar was. Uiteindelijk werd D. 's nachts vrijgelaten, zonder geld en opvang, tegen de uitdrukkelijke wens van zijn pleegouders. Een dag later werd de verdachte weer aangehouden, in het wagentje van het slachtoffer.
'Geestelijke gezondheidszorg heeft gefaald'Vrijdag bleek tijdens de rechtszaak dat de geestelijke gezondheidszorg heeft gefaald in de begeleiding van de Eindhovenaar. Zo blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat de pleegouders onvoldoende zijn gehoord en dat het dossier niet op orde was. Ook maakte de crisisdienst beoordelingsfouten en functioneerde de hele keten van zorg niet naar behoren.