Politie diep door het stof in zaak politiemol Mark M.: 'ronduit een smet op ons blazoen'

30 oktober 2015 om 18:07
nl
Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie erkent dat er fouten zijn gemaakt in de zaak van politiemol Mark M. Volgens de politie 'ronduit een smet op ons blazoen'.
Geschreven door

Korpschef Bouman spreekt van een 'dure, maar uiterst leerzame les'. Hij noemt M. in een verklaring de 'rotste appel sinds tijden' binnen de politie.
Duizenden pagina'sMark M. heeft in de jaren dat hij zijn gang kon gaan duizenden pagina's vertrouwelijke onderzoeksinformatie gekopieerd uit het politiesysteem. Hij verkocht de informatie via mail en op USB-sticks aan derden.
De politie bevestigde vrijdag berichtgeving daarover van de Volkskrant. Het is nog niet bekend om welke onderzoeken het gaat en wat de schade daaraan is.
Jarenlang op grote schaalDe 28-jarige man uit Weert werkte in een vertrouwensfunctie terwijl hij nog niet aan de screeningsvereisten voldeed. Hij had daardoor toegang tot gevoelige politie-informatie. Na de screening werd die toegang ook niet geblokkeerd. Hierdoor kon hij op grote schaal en jarenlang geheime dossiers inzien.
Bouman zegt het zich bijzonder aan te trekken 'dat dit kon gebeuren door missers van politiemensen'. De politie neemt per direct maatregelen om herhaling te voorkomen.
'Zeer ernstig'“Op basis van de nu bekende feiten constateer ik dat er grote fouten zijn gemaakt, waardoor betrokkene in de gelegenheid is gekomen respectievelijk gebleven om politie-informatie aan onbevoegden te verstrekken'', zegt politieminister Ard van der Steur.
Hij beschouwt de zaak als ‘zeer ernstig’. “Integriteit is de ruggengraat van de politie en dient voor alle medewerkers van de politie boven alle twijfel verheven te zijn.”
Van der Steur neemt verschillende maatregelen naar aanleiding van de affaire. Zo moet de korpschef nu naar aanleiding van deze zaak bij alle vertrouwensfuncties waarvoor een zogenoemd Veiligheidsonderzoek A is vereist, controleren of aan de betreffende medewerker een Verklaring van geen bezwaar is afgegeven, schrijft de minister aan de Tweede Kamer.
Jarenlang informatie verkochtJustitie verdenkt M. van het verkopen van politie-informatie. De medewerker van de Landelijke Eenheid heeft jarenlang, van augustus 2011 tot eind september dit jaar, bij informatie gekund die hij eigenlijk niet in mocht zien.    
M. begon in 2009 aan de Politieacademie. Maar bij zijn overplaatsing naar een vertrouwensfunctie bij de Dienst Nationale Recherche gaf de inlichtingendienst AIVD na een uitgebreider onderzoek geen Verklaring van Geen Bezwaar af.
Gevoelige politie-informatieDe politiemol werd daarop overgeplaatst naar de 'minder vertrouwelijke' Dienst Infra. Toen is de toegang die hij had in de vertrouwensfunctie niet geblokkeerd. Zo kon hij nog bij de gevoelige politie-informatie.
De rol van Mark M. kwam aan het licht in een onderzoek naar de Oirschotse autohandelaar Jan L.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.