Video

TU/e ontwikkelt slimme dopingtest voor koeien

1 november 2015 om 19:32
nl
Geen wielrenners, zwemmers of kogelstoters, maar oer-Hollandse koeien zijn het leidend voorwerp van de nieuwe dopingtest die wordt ontwikkeld op de Technische Universiteit van Eindhoven. Deze test moet ervoor gaan zorgen dat controleurs met één druppel melk of bloed kunnen testen of een koe is ingespoten met illegale hormonen.
Geschreven door

Het hormoon waarop getest gaat worden is Somatotropine. Dit hormoon verhoogt de melkproductie en koeien maken het zelf aan. Maar er zijn ook boeren die zelf geknutselde Somatotropine inspuiten bij hun koeien. Hierdoor gaan ze meer melk geven, maar het is slecht voor hun gezondheid. En volgens sommige wetenschappelijke studies ook voor de gezondheid van degene die de melk drinkt.
Eiwitten uit diepzeegarnalen"We maken gebruik van eiwitten uit garnalen die alleen in de diepzee voorkomen én van lichtgevende kwallen," vertelt professor Maarten Merkx van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). "Deze eiwitten gebruiken we om antistoffen aan te tonen in de melk of in het bloed van de koe, die alleen worden aangemaakt als de koe is ingespoten met kunstmatige Somatotropine."
Het inspuiten van koeien met Somatotropine is verboden in Nederland, maar niet overal in de wereld. De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) heeft geen aanwijzingen dat boeren in ons land dit stiekem toch doen, maar juicht de simpele mogelijkheid om dit te testen toe.
Net als bij wielrenners"Eigenlijk is het precies hetzelfde als bij wielrenners," vindt Toon van Hoof van ZLTO. "Omdat ze in feite ook zichzelf op blazen. Dat is ongezond. Dat betekent uiteindelijk ook dat die koeien meer melk willen geven dan ze lichamelijk aan kunnen."
De wetenschappers van de TU/e werken samen met voedselveiligheidsbureau RIKILT aan de ontwikkeling van de test. "Niet alle wetenschappers zitten op één lijn wat betreft de gezondheidsrisico's voor mensen. De ene groep denkt dat het allemaal wel meevalt, de andere groep vermoedt dat het borstkanker en prostaatkanker kan veroorzaken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.