Werkendam is overstromend riool beu: 'Het wordt echt tijd dat er iets aan gedaan wordt'

5 november 2015 om 22:03
nl
Eind augustus werd Werkendam voor de tweede maal getroffen door een enorme regenbui. Het riool en watersysteem konden de hoeveelheid water niet aan en daardoor stroomde het water tientallen huizen binnen. De gemeente en het waterschap vroegen donderdagavond de bewoners om hulp.
Geschreven door

De gemeente en Waterschap Rivierenland werken hard aan een oplossing voor het probleem. Om tot de beste aanpassingen van de waterhuishouding te komen, werden de Werkendammers daarom om inspiratie gevraagd.
In totaal zijn er acht inloopbijeenkomsten waar de bewoners hun verhaal kunnen doen. Donderdagavond beten de bewoners van de Bakkerskilstraat het spits af.
Bang bij iedere regenbui"Het wordt echt tijd dat er iets gedaan wordt", vertelt een jonge vrouw. "Bij iedere regenbui krijg ik het benauwd en ben ik bang dat het straks weer binnen staat."
Een jaar geleden stond het water bij haar binnen. Afgelopen augustus stopte het net onder de drempel van de deur. "We zijn net drie maanden uit de verbouwing, maar hebben nog steeds een betonnen vloer", legt ze uit.
'Voor de ouderen is het niet te doen'Tijdens de bewuste nacht heeft ze emmers water staan scheppen in de voortuin om het water buiten te houden. "Wij kunnen dat nog zelf doen, maar onze buurman is oud en alleen. Die stond daar ook te scheppen, dat is niet te doen voor zo'n man."
De gemeente deelde destijds gratis zandzakken uit zodat de bewoners hun huizen konden barricaderen.
Ondergrondse waterbergingDe gemeente werkt al aan een aantal maatregelen. Komend jaar komt er een ondergrondse waterberging in het dorp. Een aantal singels is inmiddels ook al vergroot om meer water te kunnen verwerken.
Over het algemeen zijn de Werkendammers blij met de bijeenkomst. "Vorig jaar werd het afgedaan als een eenmalige extreme regenbui. Toen hoorden we niks van de gemeente", vertelt een bewoner waar het water ook binnen heeft gestaan. "Een jaar later was het weer raak. Ik vind het heel goed dat er nu naar ons geluisterd wordt."
Meer rioolheffingHeel voorzichtig vraagt een medewerker van de gemeente of de bewoners een verhoging van de rioolheffing zouden willen betalen voor de te nemen aanpassingen aan de waterhuishouding. "Als de maatregelen werken, dan wel", zegt de dame. "Zeker weten, ik snap dat mensen die geen wateroverlast gehad hebben, het misschien niet willen betalen, maar ik wel", vult haar buurman haar aan.
Behalve de angst en slapeloze nachten levert de wateroverlast nog meer problemen op. "Bij sommige mensen doet de verzekering al moeilijk en de huizen zijn niet meer te verkopen", weet de vrouw. "En wat doet al dat vocht in huis met je gezondheid? dat kan niet goed zijn", vraagt een andere de buurman zich hardop af.
'De straat mag gerust blank staan'De regenval van afgelopen augustus en die van vorig jaar zijn extreem. Er viel plaatselijk meer dan honderd millimeter. "Die buien komen zo weinig voor dat we het riool niet op die hoeveelheden kunnen berekenen", legt de ambtenaar uit. De bewoners snappen dat wel. "Kijk dat de straat volloopt, dat maakt niet uit. Desnoods de tuin, als het maar niet ons huis binnenkomt", zegt de dame vastberaden.
Na de inloopbijeenkomsten presenteren de gemeente en het waterschap begin 2016 een pakket aan maatregelen voor de waterafvoer in Werkendam.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.