Nederlandse duiven doen het goed in het buitenland blijkt op duivenveiling in Asten

7 november 2015 om 17:41 • Aangepast 21 november 2020 om 14:52
nl
De crème de la crème van de duivensport ging zaterdag onder de hamer in Asten. Onder de naam Golden Ten hield Sportblad De Duif een veiling die internationaal werd bezocht.
Profielfoto van
Geschreven door

Een van beste duiven die te koop, was Golden Harry. “Dit is te vergelijken met Ronaldo bij het voetballen,” aldus een van de duivenmelkers. “Zijn vader was echt een supercrack.”
Liveverbinding Er werden zaterdag tachtig duiven geveild en zondag worden er tachtig geveild. Vanuit heel de wereld is er interesse voor de beestjes. Er is zelfs een liveverbinding met China, waar ook meegeboden kan worden. [tweet:https://twitter.com/dirkverhoeven/status/662978013034905600]
Toch zijn het niet alleen maar kopers die er op de veiling afkomen. Er zijn ook veel mensen die alleen naar de duiven komen kijken. Al blijft het daar niet altijd bij. “Ja, het gaat om het voelen. Als je een duif vast hebt, weet je eigenlijk al na een paar seconden wat voor beestje het is. Daarna ga ik dan pas verder kijken naar bijvoorbeeld de vleugels en de balans,” aldus een man die vol bewondering naar Golden Harry staat te kijken.
Golden Harry “Het is voor de gewone man een kans om te zien hoe de kampioenen er uitzien. Ik kom dan hier kijken en dan ga ik in mijn eigen kooi kijken of er zoiets tussen zit”, aldus een andere man. [tweet:https://twitter.com/dirkverhoeven/status/663000598158159872]
Golden Harry voldoet aan de verwachtingen, hij brengt namelijk 13.000 euro in het laatje. Daarvoor moet de duif dan wel naar Japan verhuizen. Veel van de Nederlandse duiven verkassen tegenwoordig naar andere landen.
Keiharde business“In West-Europa loopt de duivensport terug,” vertelt Jan Hermans van tijdschrift De Duif. “Maar op andere plekken is het booming. In China en vooral Taiwan, daar is eigenlijk duivensport niet het doel, maar het middel om te gokken. Daar gaat een wedstrijd soms om drie á vier miljoen. Daar is het gewoon keiharde business geworden.”  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.