'Achter de details schuilt een meisje dat dood is': rechter buigt zich over DNA-profiel Jos de G.
Sinds vorige week staat Jos de G. daar terecht, die verdacht wordt van de verkrachting van en moord op het destijds 15-jarige meisje.
Dna staat maandag centraalMaandag werden deskundigen gehoord van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en Independent Forensic Services (IFS). Het gaat hen vooral over de betrouwbaarheid van het DNA-profiel dat gemaakt is op basis van sperma dat gevonden is op het lichaam van Nicole.
Begin vorig jaar werd De G. gearresteerd na een DNA-match. De G.'s advocaat zet vraagtekens bij die match: de match kwam niet honderd procent overeen en er kon geen volledig DNA-profiel worden opgesteld.
IFC zet vraagtekens bij onvolledigheidIFS, dat de contra-expertise verrichtte, is enigszins verbaasd dat het niet gelukt is om een volledig profiel op te stellen: uit sperma zou dat meestal wel kunnen.
De NFI-deskundige daarentegen vindt dat niet gek, omdat het lichaam pas zes weken na dato gevonden is en het ook al in vergaande staat van ontbinding was.
"Het is heel bijzonder dat we na zes weken nog bruikbare dna-sporen hebben aangetroffen. Het verbaast me niet dat daar geen enkelvoudige profielen uit zijn gekomen'', aldus DNA-deskundige Jerien Koopman van het NFI maandag.
'Extreem complex mengprofiel'Het gaat hier overigens over een 'extreem complex mengprofiel', benadrukt de IFS-deskundige. "Minimaal drie personen hebben hieraan bijgedragen.'' Want naast het DNA dat van De G. zou zijn, gaat het ook om het DNA van haar toenmalige vriendje. Wie de derde 'donor' is, zoals de deskundigen het noemen, is niet duidelijk.
Lees alles over de moord op Nicole van den Hurk op onze speciale themapagina: omroepbrabant.nl/nicolevandenhurk