'Jihad-ronselaar' Tilburg werd in 2014 opgepakt op Schiphol met 60.000 euro en combatbroek in bagage

17 november 2015 om 18:50
nl
De 31-jarige Tilburgse Somaliër die sinds maart vastzit voor het ronselen van jonge asielzoekers voor terreurgroep Islamitische Staat (IS), werd in 2014 ook al een keer op Schiphol opgepakt. Hij wilde toen met zo'n zestigduizend euro contant geld in zijn bagage naar Jemen reizen. Ook had hij een combatbroek in zijn koffer. Dat heeft zijn advocaat desgevraagd aan Omroep Brabant bevestigd.
Geschreven door

Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat het geld afkomstig is uit criminaliteit. Naast ronselen wordt S. ook verdacht van witwassen.
Geld en combatbroekSalim S. liep op 30 mei 2014 tijdens een controle op de luchthaven tegen de lamp. De hoeveelheid geld die hij bezat 'was verdacht', aldus het OM.
S. die destijds in Den Haag woonde, ontving jarenlang een bijstandsuitkering. Hij zou regelmatig een reis naar Egypte maken.
'Geld voor zijn vader'Volgens André Seebregts, advocaat van de vermeende jihad-ronselaar, was het geld bedoeld voor zijn vader die in Jemen woont en niet voor terroristische doeleinden.
S. zou via Egypte naar het Arabische schiereiland reizen. "Hij had daar ook een vliegticket voor", aldus Seebregts.
Rechtbank BredaDe Tilburger moet volgende week donderdag opnieuw voor de rechter in Breda verschijnen voor een tussentijdse zitting.
De zaak rond het witwassen werd aanvankelijk in Haarlem behandeld, maar is nu toegevoegd aan de ronselzaak die al voor de rechtbank in Breda dient.
Minderjarige asielzoekersSalim S. zou eerder dit jaar in Tilburg drie minderjarige asielzoekers hebben willen ronselen voor de jihad. De Somaliër zou meerdere malen woonopvanglocaties van Kompaan en De Bocht in Tilburg hebben bezocht.
Hij sprak met jongeren over IS en het leren van de Arabische taal. Ook wilde hij weten of ze voor de jihad mee wilden gaan naar Syrië en Irak. Ook had de verdachte beelden van mensen die knielen vlak voor ze worden onthoofd. Daarnaast beschikte hij hij over vele sim-kaarten, twee mobiele telefoons en een paar tablets. De verdachte ontkent dat.
Pieter Baan CentrumTijdens een eerdere zitting in september stuurde de rechter de verdachte naar psychiatrische observatiekliniek het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht.
Volgens justitie zou S. zich op de terroristenafdeling van de PI Vught afwerend opstellen tegenover medegedetineerden, personeel en gedragsdeskundigen.
Onderzoek loopt nogDe rechtbank hoopt dat het PBC een goed beeld krijgt van zijn psychische toestand. Het onderzoek is nog niet afgerond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.