Gin Gelul! Dialectprijs voor leutige en skon buukskes

19 november 2015 om 00:00
nl
De Brabantse Dialectprijs 2015 gaat naar Piet van Esch, Danker Jan Oreel en Henk Wittenberg. Ze zijn vooral bekend van het stripboek: 'Brabant - Daar brandt nog licht'. Maar de prijs is ook voor hun boeken: 'Gin Gelul - Brabants voor beginners' en 'Wenne Klets'.
Profielfoto van Joachems Willem Jan
Geschreven door
Joachems Willem Jan

De jury is zeer te spreken over de vernieuwende en verrassende vorm waarin ze het Brabants dialect presenteren, zoals in de Brabantse strip uit 2012.
Jury enthousiast"Zo maak je het imago van dialect sterker", staat in het juryrapport. "Het werk geeft een gevoel van herkenning maar soms ook van vervreemding, het geeft een glimlach en een schaterlach, het is mooi om te zien."
De Brabantse dialectprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt. Dit was de tweede editie. Cultuur-gedeputeerde Henri Swinkels reikte hem uit, samen met de Tilburgse wethouder Marcelle Hendrickx, in het MIDI-theater in Tilburg.
De prijs is duizend euro en een zacht kussen in de vorm van de letter 'G', een zachte 'G'. Er waren twaalf activiteiten en projecten voorgedragen.
'Dialect is kwetsbaar'De prijs is van Erfgoed Brabant. Het is een erkenning voor mensen die bezig zijn in hun eigen taal. Volgens Erfgoed is dialect kwetsbaar en leren kinderen nog nauwelijks dialect als moedertaal. Het is Erfgoed niet te doen om instandhouding van het dialect maar om de mensen die er wat mee doen.
Het Brabants is een verzamelnaam voor alle lokale en regionale dialecten in Noord-Brabant. Uit onderzoek van het PON (2006) komt naar voren dat bijna twee miljoen Brabanders zeggen Brabants te spreken (van de 2,4 miljoen inwoners). Onze streektaal is een van de eerste Nederlandse dialecten die onderzocht werd en nog steeds onderzocht wordt in Tilburg.  
'Duuzend meljard bomme'Op meer plekken laten Brabanders zich inspireren door hun eigen taal. In Tilburg verscheen vorige week een een stripverhaal van Kuifje, compleet in het Tilburgs. De teksten in de tekstballonnetjes waren door de stichting Tilburgse Taol omgezet in de eigen Tilburgse taal, uh... taol.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.