Spoedritten van ambulance duren in Baarle-Nassau het langst, Uden het snelste bereikbaar

20 november 2015 om 17:24
nl
Baarle-Nassau is met afstand de gemeente in Brabant waar ambulances te laat bij een spoedgeval aankomen. In slechts zestig procent van de levensbedreigende ongelukken in deze gemeente arriveert een ziekenwagen binnen de wettelijk vastgestelde vijftien minuten. Dit was zowel dit als vorig jaar zo, zo blijkt uit een inventarisatie van Omroep Brabant.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

Reusel-De Mierden blijft ondanks maatregelen van de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) ook een zorgenkind. Uden daarentegen, is de gemeente in de provincie waar de ambulance in vrijwel alle ernstige ongevallen de limiet haalt.
Binnen een kwartier op plek van ongelukVolgens landelijke richtlijnen moeten ziekenwagens in 95 procent van de zogeheten A1-ritten binnen een kwartier aangekomen zijn. Gemiddeld wordt dit streefpercentage in de drie werkgebieden van de RAV nergens gehaald.
De bereikbaarheid van Baarle-Nassau is al jaren ‘een lastig verhaal’, zo zegt een woordvoerder van deze gemeente. Volgens hem is door de inzet van een zogeheten bls-team en een standplaats voor ambulances in Chaam al verbetering opgetreden. Een bls-team is vergelijkbaar met de zogeheten first-respondereenheid van de brandweer. Hierbij kan direct hulp worden verleend nog voordat ziekenbroeders in actie kunnen komen.
Someren nog steeds ontevredenIn Zuidoost-Brabant maakten met name de gemeenten Gemert-Bakel en Someren zich eerder dit jaar grote zorgen. In een brandbrief eisten zij uitleg en maatregelen. Ondanks enige vooruitgang is Someren 'nog steeds ontevreden'. Een reactie uit deze gemeente: "We blijven hameren op niet alleen de wens om, maar ook de noodzaak van verbetering van de prestaties. Adequate ambulancezorg, en zeker wanneer spoed vereist is zoals bij de A1-ritten, is voor alle inwoners in Zuidoost-Brabant even belangrijk.” De gemeente Gemert-Bakel meldt dat de cijfers (nog) geen prioriteit hebben en dat ze de jaarrapportage wil afwachten voor conclusies.
Nieuwe werkwijze op meldkamerVolgens de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost is er een verbetering gaande en komt die door (de gewenning aan) nieuwe werkwijzen op de meldkamer en het ‘lenen’ van ambulances van buurtregio’s. De aanleg en het gebruik van busbanen levert eveneens een positieve bijdrage aan de opkomsttijden, zo stelt een woordvoerster. Bovenop de stappen die al zijn gezet komt er een onderzoek naar de meest optimale spreiding van de standplaatsen.
Vooral Reusel-De Mierden zou hiervan moeten profiteren. Burgemeester Harrie Tuerlings van deze gemeente wacht met smart, verklaart hij, op een structurele vooruitgang.
'Geen relatie tussen richtlijn en toestand patiënt'De RAV Midden-West-Noord (waar Midden-, West- en Noordoost-Brabant onder vallen) plaatst overigens een kanttekening bij de 15-minutennorm. Een woordvoerster verwijst naar de Gezondheidsraad, die stelt dat er geen enkele wetenschappelijk aangetoonde relatie bestaat tussen deze richtlijn en de toestand van een patiënt. Die gezondheidswinst zou wel behaald kunnen worden met een aanrijtijd van acht minuten. Maar dit zou voor ons land tot een verdubbeling van de kosten van de ambulancezorg leiden, zo meldt ze. 'Overschrijdingen onder druk'De woordvoerster meldt voorts dat het aantal ritten de afgelopen drie jaar met ongeveer twintig procent is gestegen. “Deze groei moeten we opvangen met dezelfde capaciteit en dat is ook de reden dat de overschrijdingen onder druk staan”.




App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.