'Nederland moet hoofd koel houden na aanslagen in Parijs en vooral discussie aangaan'
Net als velen sliep ook Barkane vorige week vrijdag bijna niet, omdat hij het nieuws over de aanslagen in Parijs met argusogen volgde. De gruweldaden maken nu ook nog veel in hem los. Want, zo geeft hij aan, het gevaar komt dichtbij. Dat zei hij zaterdag in het Omroep Brabant-radioprogramma Alles mag op Zaterdag.
LEES OOK: Moskeeën veroordelen bloederige terreuraanslagen Parijs: ‘Gruwelijk en laf’
'Geeft me beangstigend gevoel'"Parijs geeft mij ook een beangstigend gevoel. Mijn grootste angst is dat het ook hier kan gebeuren." Want bij een aanslag in Nederland kan de vlam zomaar in de pan slaan, vreest Barkane. "Ik vraag me dan af wat de reactie hier zou zijn. Ik houd mijn hart vast."
Een aanslag in Nederland kan de spanningen tegenover álle moslims vergroten. Volgens Barkane moeten Nederlanders daarom nu vooral hun hoofd koel houden. "We moeten nadenken over hoe het zover heeft kunnen komen. Niemand vraagt zich dat af in dit hele debat. En niemand zoekt naar oorzaken en een causaal verband."
LEES OOK: Steen door ruit bij Ulu moskee in Bergen op Zoom: 'We zijn erg geschrokken'
'Discussie met politici'De reactie van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb om Islamitische Staat 'weg te vagen' is misschien logisch, maar volgens Barkane is dat antwoord te makkelijk. "Ik denk dat de normale burger óók de vraag moet durven stellen of er ergens een causaal verband is tussen de aanslagen in het Westen en ons buitenlandbeleid."
"Veertien jaar lang de Irakoorlog heeft wél IS geschapen. Het is niet zo dat we op een afstandje kunnen zien hoe onze legers het Midden-Oosten kunnen bombarderen en wij veilig kunnen zijn. Burgers moeten tegen politici durven zeggen dat deze acties leiden tot tegenacties", vertelt hij.
LEES OOK: Brabant komt samen om slachtoffers aanslagen Parijs te herdenken
"De discussie moet hierover gaan, en niet over de vraag of we méér moeten bombarderen. Dat geeft namelijk een dubbel gevoel bij veel moslims. Frankrijk heeft zelf ook, voor de aanslagen in Parijs, meer dan tweeduizend burgerslachtoffers veroorzaakt en een ziekenhuis gebombardeerd."
Ondanks aanslagen dichter bij elkaarBarkane zint op meer discussies en meer gesprekken, zoals dinsdag ook het geval was tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis in Tilburg. "Dat was wel cru. Toen sprak ik met iemand die zei dat het juist dit soort bijeenkomsten is die de mensen dichter bij elkaar brengt."
LEES OOK: Minuut stilte in Brabantse moskeeën na aanslagen in Parijs: 'Dit hoort niet bij ons geloof'