Pijnlijke momenten van seksueel misbruik in beeld gebracht in Van Abbemuseum: 'Dit is ons geheimpje'
'Dit is ons geheimpje', 'Ik wil kijken of het al past'; het zijn enkele uitspraken die de slachtoffers vaak al hun leven lang achtervolgen. "Het is nog steeds een groot taboe om over seksueel geweld te praten," zegt Angelique. Haar vader misbruikte haar bijna twintig jaar lang. Daarover schreef ze eerder al het boek 'Duivelskind' , maar dat deed ze nog onder een pseudoniem. "Nu wil ik het zwijgen verbreken, hij heeft geen macht meer over me, ik heb nu de macht."
Kunstproject wordt vorm van therapieDe fotoshoot in het Van Abbemuseum gebeurt in het kader van het project 'Unbreakable'. Dat begon in Amerika als een kunstproject. Fotografe Grace Brown wilde met foto's van slachtoffers van seksueel misbruik aantonen hoe groot en wijdverbreid het probleem is.
"Maar het bleek heel therapeutisch te werken om de vrouwen zo te fotograferen, met een citaat van hun daders in handen. Voor de deelnemers is het doodeng om ermee naar buiten te komen. Maar als ze het dan gedaan hebben, voelen ze zich heel krachtig dat ze het buiten zichzelf hebben gezet. Ze zijn het kwijt", vertelt Therese Bravenboer van het project Unbreakable.
'Het werkt heel bevrijdend'Dat bevestigt Christina Geukens uit Helmond. Zij werd jarenlang door haar pleegvader misbruikt. ''Door mee te doen aan de fotoshoot kan ik de stilte verbreken. Ik kan nu uitspreken wat ik al die jaren verborgen heb gehouden, dus ja, in die zin werkt het heel bevrijdend."
De foto's worden gebruikt in campagnes tegen seksueel misbruik. Of de foto's op een later moment ook nog te zien zijn in het Van Abbemuseum is nog niet duidelijk, daarover zijn de partijen nog met elkaar in gesprek.