Uitgezette journalist Rik Goverde werd ‘gevolgd en afgeluisterd’ door Marokkaanse autoriteiten
Dat zegt de Tilburger zaterdag in het Omroep Brabant-radioprogramma Alles mag op Zaterdag. Goverde heeft sterk de indruk dat zijn Facebook-berichten worden ingezien, dat zijn telefoongesprekken worden afgeluisterd en dat hij wordt gevolgd door agenten in burger.
'Meer foto's dan mijn ouders'De voormalig verslaggever van het Brabants Dagblad werkte in Marokko zonder de vereiste papieren en is om die reden het land uitgezet. De laatste tijd werkte de Tilburger aan grote rechtbankverhalen, daarvoor was hij vaak te vinden in de Noord-Marokkaanse stad Tanger.
De politieagenten die hem maandag oppakten wisten precies te vertellen waar hij zoal is geweest en waarvoor. “Bij mijn aanhouding grapte ik dat de Marokkaanse autoriteiten meer foto’s van mij hebben dan mijn ouders”, lacht Goverde.
Geen werkvergunningDe Tilburger werkte twee jaar in Marokko, maar officieel had hij geen werkvergunning. "Ik heb twee keer een perskaart aangevraagd, maar heb die nooit gekregen", legt hij uit. "Mijn standpunt is: zolang de aanvraag er ligt, mag ik werken. Maar het is natuurlijk altijd een stok om mee te slaan als de overheid je het land uit wil hebben."
Als verslaggever werkte Goverde twaalf jaar voor het Brabants Dagblad, hij was onder meer werkzaam op de Tilburgse redactie. Vervolgens ging hij voor onder meer het Algemeen Dagblad als correspondent in Marokko aan de slag.
Nederlandse ambassadeEerder dit jaar werd de Tilburger ook al vastgezet omdat hij volgens de Marokkaanse regering niet de juiste werkvergunning had.
Journalistenvakbond NVJ vindt dat Nederland zich niet neer moet leggen bij de uitzetting van Goverde. De Nederlandse ambassade in Marokko zoekt op het moment uit of Goverde een nieuwe aanvraag kan doen voor een perskaart.