Nemen robots de komende jaren al het werk van ons over?
Maar de robotisering levert ook banen op, nuanceert arbeidshoogleraar Ton Wilthagen van Tilburg University, zaterdag in het Omroep Brabant radioprogramma Alles Mag Op Zaterdag. Volgens hem verdwijnen veel beroepen niet, maar zal het werk deels worden overgenomen door slimme machines.
De 'robotisering' nadert al een tijd, maar dat gebeurt nu rapper door de stroomversnelling van de technische ontwikkeling. Daardoor zijn onderdelen als chips goedkoper. Het gevolg: meer zaken die worden geautomatiseerd.
Is dat erg? Daarover verschillen de meningen. Het kan reuze handig zijn als autonome robots op vlieghavens de weg wijzen. Ook kan het prettig zijn als ouderen niet dagenlang op hulp hoeven te wachten, maar meteen een zorgrobot in huis krijgen. En zo is er meer mogelijk.
LEES OOK: Bekijk hoe zorgrobot TU/e eten bezorgt [VIDEO]
Dertig tot veertig procentMinder prettig zijn robots die banen overnemen. Naar schatting verdwijnt dertig tot veertig procent van het huidige werk door deze geavanceerde machines. Behalve mensachtige robots krijgen ook intelligente computerprogramma's meer in de melk te brokkelen.
Collegereeks scholenOm handig om te gaan met die machines, moet de arbeidsmarkt worden klaargestoomd. "Veel opleidingen bevatten te weinig informatie en kennis over de ontwikkelingen. Bijvoorbeeld zorgopleidingen, terwijl mensen daar veel te maken krijgen met robots", zegt Wilthagen.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=MGV0R1Vr_zU]
Daarom beginnen Tilburg University, de Technische Universiteit Eindhoven, Fontys Hogescholen én Avans Hogeschool volgend schooljaar met een collegereeks over robotisering, werd deze week bekend. Studenten kunnen vakken volgen over robots. Bij een succesvolle afronding, ontvangen ze extra studiepunten en een certificaat.
Werk verandert snel"We zullen blijven werken, maar het werk zal snel veranderen. We weten dat de komende twintig jaar dertig tot veertig procent van de banen verdwijnt, maar we weten nog niet hoeveel banen er terugkomen. Dát heb je voor een deel zelf in de hand", aldus Wilthagen, één van de initiatiefnemers van de collegereeks.