Faillissement TSN dubbel zo hard voor overgenomen Thebe-thuishulpen: 'Je wordt er simpel van'
Irma Does uit Tilburg verloor een jaar geleden haar baan bij Thebe en werkt sindsdien voor TSN. Ze was een van de kartrekkers die andere medewerkers van Thebe tot actie aanspoorde.
"Als ik kijk wat al de interviews die ik in de media heb gedaan, hebben opgeleverd, ben ik ernstig teleurgesteld. We zijn weer terug bij af. En er wordt van ons geacht om door te werken, terwijl we niet eens weten of we over een maand nog werk hebben."
TSN wist van moeilijke situatieAdvocaat Jean Louis van Oss probeerde het faillissement van Thebe aan te vechten. En ook nu volgt hij de zaak op de voet en heeft hij net als een jaar geleden contact met thuishulpen die voor Thebe werkten en nu bij TSN in onzekerheid zitten over hun baan.
"De moeilijke situatie is onmiskenbaar door bezuinigingen op de thuiszorg ontstaan, maar aan de andere kant wist TSN donders goed hoe de vlag erbij hing bij de overname van Thebe een jaar geleden."
TSN is mede door overnames de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot het grootste thuiszorgbedrijf van Nederland. "De budgetten waren een jaar geleden vastgesteld. Dat wist TSN verdomde goed. Dan moet je niet achteraf komen zeuren", zo vindt Van Oss.
'We worden uitgeknepen'Vakbonden FNV en CNV waarschuwden een jaar geleden al verschillende gemeenten dat TSN voor een te lage prijs werkte. Onder de kostprijs in veel gevallen. Sommige medewerkers van TSN spraken zich daar in het verleden al woedend over uit.
Zo zei Betty van Peursem, die gedwongen salaris moest inleveren: "TSN Thuiszorg is een aanbesteding in Emmen aangegaan onder de kostprijs, nu worden wij daardoor uitgeknepen."
Bovenal een politiek probleemVakbondsman Loek Lablans van CNV ontkent niet dat TSN 'pogingen heeft gedaan om meerdere partijen over te nemen', maar vindt het bovenal een politiek probleem. "We zijn al vanaf 2007 met de politiek in discussie over de thuiszorg die vanuit het rijk naar gemeenten ging en gemeenten die vervolgens gekort zijn op hun budget. Gemeenten worden daardoor ook voor het blok gezet."
"Een faillissement van TSN hoeft niet lang meer te duren. De politiek kan immers niet één bedrijf financieel steunen en alle anderen niet. Dat is een vorm van staatssteun. Oplossing zou zijn om voor de thuiszorg een aantal bepalingen op te nemen, zoals minimumprijzen die gemeenten moeten betalen."
Mosterd na de maaltijdDie afspraken kwamen er ook eind augustus en zijn ook ondertekend door TSN. De afspraken houden in dat bij aanbestedingen van de zorg de gemeenten niet puur mogen selecteren op prijs, maar ook moeten kijken naar de kwaliteit.
Thuiszorgorganisaties moeten transparant zijn over de kosten. Alleen waren de contracten tussen TSN en veel gemeenten al gesloten voor een langere periode. Mosterd na de maaltijd dus, of zoals Lablans zegt: "Daar is het nu een beetje te laat voor."
Dat TSN onder de kostprijs heeft ingeschreven geeft wat SP-Kamerlid Henk van Gerven uit Oss alleen maar aan hoe 'rot' het stelsel is. Hij maakt zich in Den Haag ook sterk voor een minimumtarief bij aanbestedingen van thuiszorg.
"Je kunt niet beneden de 25 euro per uur werk leveren als thuiszorgorganisatie. Dan ga je kapot. TSN had het niet moeten aangaan, maar het systeem maakt het mogelijk. Dat is de overheid aan te rekenen. Staatssecretaris Van Rijn laat het allemaal maar gebeuren."
Doorstart?In het heel waarschijnlijke scenario dat TSN failliet gaat de komende week, komt er waarschijnlijk een doorstart. "Je kunt geen 12.000 mensen op straat zetten", zo zegt Van Gerven. Het werk verdwijnt niet zomaar. Het is alleen de vraag onder welke voorwaarden en voor welk bedrijf de thuiszorgers dan weer aan de bak mogen.
Nu hield de rechter een loonsverlaging die TSN wilde doorvoeren tegen. "Straks zul je zien dat de medewerkers voor 9 euro terug mogen komen. Eind van het liedje is dan dat toch nog bereikt is dat mensen loon moeten inleveren", zo vreest Van Gerven. "Zij zijn de dupe."
Irma Does heeft er maar weinig vertrouwen in. "Er zal misschien ooit wel iets veranderen, maar eerst moet alles kapot zijn voordat ze wakker worden. De hele thuiszorg."