Video

Ferit Tuglaci wil verbinden: 'Hoe meer bommen, hoe meer broederschap tussen moslims en niet-moslims'

1 december 2015 om 19:41
nl
Het wordt geen gewone werkdag. Dat weet Ferit Tuglaci al voor hij op maandag 16 november binnenwandelt bij de VMBO-school waar hij lesgeeft. Het is de eerste schooldag na de aanslagen in Parijs.
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

VMBO- leraar Ferit Tuglaci:

  • 36 jaar oud
  • Studeerde Religiewetenschappen aan Tilburg University
  • Is leraar Mens en Maatschapij en leraar godsdienst op VMBO-school
  • Wil in Tilburg het interculturele debat stimuleren


Onder de 12-, 13- en 14-jarigen die Ferit Tuglaci op een Tilburgse VMBO-school onder zijn hoede heeft, zijn de terreurdaden in Frankrijk die maandag het gesprek van de dag. “Leerlingen begonnen meteen over wat er was gebeurd. Moslim-leerlingen hadden het ook over Beiroet en over andere moslimlanden waar Isis gruweldaden heeft gepleegd. Er ontstond direct een gesprek over terrorisme, maar ook over religie.”
StoerHet zoontje van Ferit speelt in de huiskamer met kleurpotloden. Eerst gaan ze allemaal in een rugzakje, dan weer allemaal eruit. Papa zet koffie. Dan praten we op de bank over de dagen ‘na Parijs’. “Eerst deden de leerlingen nog stoer en zeiden ze niet bang te zijn. Maar als je dan doorpraat gaan ze toch vragen stellen.”
“Kunnen er ook terroristen naar Nederland komen? Kunt u uitsluiten dat hier ooit aanslagen gaan plaatsvinden?” Geef er maar eens antwoord op. “Dat is best lastig. Hiervoor ben je niet opgeleid. Ik heb ze eerst hun vragen laten stellen, dan weet ik wat er leeft. Daarna heb ik verteld dat Isis bestaat uit nog niet eens 0,0003 van alle moslims ter wereld. Dat Isis al veel moslims heeft gedood. En dat het een heel klein groepje mensen is dat helaas met bommen veel geluid kan maken.”
Niet gek laten makenTerug naar die ene lastige vraag, kan Isis terreur naar Nederland brengen? ‘Meneer Tuglaci’ zoals hij voor zijn leerlingen heet, zou misschien het liefst volmondig ‘nee’ antwoorden. Maar dat kan hij niet.
“Ik heb ze gezegd dat het niet uitgesloten is. Maar dat ze zichzelf niet gek moeten laten maken. Terroristen willen dat je bang bent, dat je gelooft dat morgen de wereld vergaat. En juist daarom is het zaak dat jij en ik met liefde en plezier naar het werk blijven gaan of naar school en ’s avonds weer naar huis. “
De straat opWat terroristen het hardste raakt in de ogen van Tuglaci? “Hoe meer bommen, hoe meer broederschap tussen moslims en niet-moslims. Je kunt thuis blijven en angstig worden en deze strijd verliezen of de straat opgaan en een andere boodschap uitdragen dan de terroristen. Mensen van verschillende nationaliteiten en religies die samenkomen en niet toestaan dat verdeeldheid gebracht wordt.”
Tuglaci was een van de initiatiefnemers van een bijeenkomst die in Tilburg enkele dagen na de aanslagen in Parijs werd georganiseerd. Door mensen van alle leeftijden en verschillende afkomst werd er stilgestaan bij de gruweldaden. “Geweldig om te zien. Met oud-studiegenoten wil ik proberen vaker mensen zo samen te brengen.”
Dezelfde god, dezelfde naamTuglaci dus als leraar en als mens die wil verbinden. Daarnaast ook moslim en vader van een schattige kleuter. Een man met idealen, maar niet vrij van angst. “Na de aanslagen in Parijs dacht ik eerst aan de mensen die daar zijn omgekomen. Maar een paar uur later kwamen ook andere gedachten: in welke wereld gaat mijn kind opgroeien? Wordt nu weer vaker een moskee beklad of in brand gestoken? Zal mijn zoon opgroeien in een samenleving die islamofoob is? Maar dat zakt ook weer weg. Door alle goede gesprekken met collega’s, vrienden en familie die volgden.”
De boodschap van Ferit is duidelijk: verbinding versus terreur. “In de Koran staat in het derde hoofdstuk, vers 34 iets dat inspireert. Daarin worden Joden, moslims en christenen uitgenodigd om met een gezamenlijk woord God te aanbidden. Om Hem met een nieuw woord te prijzen. Dat is nu juist belangrijk, benadrukken dat er een gedeelde noemer is.”
Omroep Brabant portretteert deze week Brabanders die niet alleen thuis aan de keukentafel nadenken over de recente aanslagen in Parijs, maar ook op de werkvloer. Dit is aflevering 2 in die reeks.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.