De werkvloer van Ad van Riel: omringd met bommen, granaten, bomgordels en dodelijk teddyberen

2 december 2015 om 14:00
nl
“Kom binnen, wil je koffie? We zijn net een granaat aan het uitgraven.” Bij REASeuro in Riel zijn bommen, granaten en andere explosieven de normaalste zaak van de wereld. Gelukkig gaat het om exemplaren waar geen explosieve lading meer inzit. Het bedrijf in Riel kan explosieven opsporen en ruimen, geeft trainingen aan bijvoorbeeld beveiligers en adviseert bedrijven over beveiligingsvraagstukken.
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

Directeur Ad van Riel van REASeuro:

  • Van huis uit automonteur
  • Bij Defensie gewerkt als munitietechnicus
  • Bij de EOD gewerkt als ruimer explosieven
  • Sinds 18 jaar directeur ReasEURO


“Wat doe je op het moment dat je als secretaresse de telefoon opneemt en het is een bommelding? Wat doe je als je denkt dat er een poederbrief op de mat ligt? Hoe hoog is het dreigingsniveau bij jouw bedrijf en welke veiligheidsmaatregelen passen daarbij? Allemaal vraagstukken waar wij bij kunnen helpen.” Dat vertelt Ad van Riel, oprichter van REASeuro.
Zorgde de aanslagen in Parijs voor vragen van klanten voor wie REASeuro het beveiligingsplan maakte? “Er waren wat klanten die wilde weten of er aanvullende maatregelen nodig waren. Maar de meeste klanten hebben hun plannen wel klaar.”
Explosieve teddybeerNaast het bedrijfspand is een grasland waar praktijkles wordt gegeven. Binnen is een leslokaal. Tegen de wanden staan vitrinekasten gevuld met honderden explosieven. Bommen en granaten uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook de zogenoemde ‘geïmproviseerde explosieven’ of bompakketjes.  
Een op het oog schattig knuffelbeertje, had ooit een dodelijk doel. “Zo’n explosief is daadwerkelijk eens in de praktijk aangetroffen. Er zijn ook explosieven die vooral bedoeld zijn om te dreigen. Maar zo’n explosief als dit beertje wordt bijvoorbeeld bij iemand bezorgd en is echt bedoeld om iemand te doden of te verminken.”
Zelfmoordterroristen lastigste categorieEen bomgordel die links naast de kast met het beertje hangt, trekt de aandacht. “Deze is in het buitenland gebruikt. Wij hebben ‘m nagemaakt zodat duidelijk wordt, hoe zoiets eruit kan zien. Bij deze bomgordel was de zelfmoordterrorist misschien zelf niet helemaal overtuigd. Er zit een tweede ontsteking op die met een mobiele telefoon werkt. Zodat iemand op afstand ook kan zorgen dat ‘ie de lucht ingaat.”
Het Rielse bedrijf heeft achttien jaar ervaring met explosieven. Toch beschouwt Ad van Riel zelfmoordterroristen als een categorie apart. Op 13 november bliezen terroristen zichzelf op buiten een Frans stadion, voor de hel in theater Bataclan in Parijs losbarstte. Wat doe je als beveiliger op het moment dat je een zelfmoordterrorist met een bomgordel ontdekt: “Zelfmoordterroristen zijn natuurlijk het lastigste. Je kunt proberen in de psyche van de terrorist te komen. Zodat je een afweging kunt maken. Hoe kan ik me het beste gedragen, wat doe ik wel, wat doe ik niet.”
ExtreemVan Riel vervolgt: “Als ergens een heel hoog dreigingsniveau is, zet je er zwaar getraind personeel neer. Dan kan een gebied ook worden vergrendeld waar mensen gecontroleerd door een beveiligingssluis moeten.” Ook daar kan in Riel voor getraind worden. “Maar die trainingen verzorgen wij niet vaak, want dat gaat over hele extreme omstandigheden.”
Omroep Brabant portretteert deze week Brabanders die niet alleen thuis aan de keukentafel nadenken over de recente aanslagen in Parijs, maar ook op de werkvloer. Dit is aflevering 3 in die reeks.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.