Corruptie Mark M. 'groter dan gedacht', politiemol kreeg informatie uit tientallen onderzoeken
Het corruptieschandaal zou volgens de krant hierdoor groter zijn dan eerder werd gedacht. Mark M. had tijdens zijn aanhouding toegang tot 23 abonnementen in het recherchesysteem Blue View. Als er iets veranderde bij een van deze 23 verdachten, dan kreeg M. vanzelf een seintje.
"Maar we weten niet precies hoeveel abonnementen hij nog meer in de jaren voor zijn arrestatie heeft gehad. Dat proberen we nu uit analyse van in beslag genomen gegevensdragers vast te stellen", zegt Zandee tegen de krant. Ook zou M. de afgelopen vier jaar informatie hebben gekregen via 27.971 'actieve bevragingen' in het politiesysteem.
Het Openbaar Ministerie laat donderdag weten dat M. geen toegang had tot informatie over politie-infiltranten en het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. De vrees was dat M. misschien informatie had gedeeld over infiltranten
Politiemol niet door screeningDe politiemol kon bij deze informatie komen, omdat de AIVD zijn inlogautorisatie was vergeten te blokkeren. Dit had de inlichtingendienst moeten doen toen M. niet door de screening was gekomen. Maar dat is dus niet gebeurd.
Het OM heeft waarschijnlijk tot begin 2016 nodig om uit zoeken uit welke onderzoeken er informatie is gelekt. Eerder werd al bekend dat Mark M. voor 250 euro per maand informatie verkocht aan criminelen.
Werd politiemol gechanteerd?Volgens de hoofdofficier is het overigens nog niet duidelijk of de politiemol zelf de informatie aan criminelen aanbood of dat hij misschien werd gechanteerd. Het onderzoek hiernaar verloopt moeizaam, omdat vier aangehouden verdachten zich beroepen op hun zwijgrecht.
Mark M. werd in september aanhouden, omdat hij ervan wordt verdacht op grote schaal gevoelige informatie te hebben doorgespeeld aan de onderwereld. Op 12 januari staat hij voor de rechter in een pro-forma zitting samen met drie andere verdachten:een 45-jarige man uit Eindhoven, een 37-jarige man uit Veldhoven en een 33-jarige man uit Geldrop.