Oosterhout aan kop bij Poetsmeldpunt: 'Het is schofterig'
>>> Vertel ons jouw verhaal bij het Poetsmeldpunt<<<
Bij het Poetsmeldpunt kunnen mensen ons vertellen over de ervaringen met huishoudelijke hulp in hun gemeente. In combinatie met het onderzoek dat we met KBO-Brabant hebben gedaan, hopen we zo in kaart te brengen waar het nog beter kan.
KBO-Brabant gaat met de resultaten aan de slag. Hoe is het voor je ouders of opa en oma geregeld? Je kunt tot vanavond laat reageren.
'We zijn pionnetjes'"De regering heeft hier echt niet goed over nagedacht", vindt Gerda. Ze kan haar eigen huis niet schoonhouden vanwege een rugvergroeiing en reuma, maar ging van 3,5 uur hulp per week naar niets meer. "We zijn pionnetjes op een schaakbord en we worden zo aan de kant geschoven als dat nodig is."
ZIE OOK: Waar je woont kan honderden euro’s schelen: regels voor huishoudelijke hulp verschillen enorm
"In het keukentafelgesprek werd duidelijk gezegd dat ik inderdaad echt hulp nodig had", vertelt Gerda. "Maar daar is niks mee gedaan en er zijn er nog zoveel mensen met mij, die het nog erger hebben, die ook geen hulp meer krijgen." In Oosterhout lopen ook honderden rechtszaken tegen de gemeente.
Kritiek op keukentafelgesprekkenVeel melders zijn ontevreden over de keukentafelgesprekken. Zo ook Arie Rietman uit Oss, die een melding maakte voor zijn moeder van 88 jaar oud. Ze had vroeger 4,5 uur hulp per week en dat is teruggeschroefd naar 1,5 uur.
LEES OOK: Waarom de ene gemeente huishoudelijke hulp wel betaalt en de andere niet
"Ik heb het gevoel dat in dat gesprek helemaal niet gekeken is naar haar situatie", zegt Arie. "De uren stonden al vast: voor een appartement staat 1,5 uur."
Aries moeder wordt op de been gehouden met epo en bloedtransfusies en kan zelf niets. "Deze mensen hebben hun hele leven hard gewerkt en verdienen het om nu goed behandeld te worden. Het doet me zeer dat hen nu onrecht aangedaan wordt. Ik kan me daar heel kwaad om maken."