Drie weken na de aanslagen in Parijs: Brabanders blikken terug én kijken vooruit
Sommige Brabanders konden ook op de werkvloer niet om de gruwelijkheden van 13 november 2015 heen. Omroep Brabant portretteerde een aantal van hen deze week en sprak over samen zijn, afschuw uiten en angst delen met anderen.
Centrum van WaalwijkKatholiek en protestant trokken een dag na de aanslagen in Parijs samen op in het centrum van Waalwijk. Dominee Otto Grevink en diaken Anton van Diessen openden de kerkdeuren.
In twee zwarte boeken, met op de voorkant in het wit de skyline van Parijs, kon wie dat wilde een boodschap achterlaten. Grevink leest voor: "Heer God, stop dit geweld, laat alle mensen tot bezinning komen."
Hoe halen ze het in hun harsesHoe moet het voor moslims zijn? Steeds maar weer moeten horen hoe terroristen na hun gruweldaden Allah Akbar roepen - zo de islam misbruiken?
Grevink: "Ik denk dat veel moslims zich daar heel ongemakkelijk bij voelen. Je geloof heeft te maken met je identiteit, met de waarde van waaruit je leeft, met wie je wil zijn. Dat iemand het in zijn harses haalt om terreur te verbinden aan jouw geloof, dat is heel erg. Nog los van hoe daar vervolgens op straat op wordt gereageerd."
Werken aan vrede en harmonieInderdaad, het is pijnlijk voor veel moslims. Dat weet imam Charif Slimani van de Marokkaanse moskee als geen ander. Charif is een denker. In zijn meest recente preken zocht hij naar oorzaken en oplossingen voor spanningen tussen moslims en niet-moslims:
“Het verbaasde me toen ik hoorde over een kind van vijf of zes jaar, dat niet met andere kinderen wil spelen omdat het geen moslimkinderen zijn. Dat verzint een kind niet zelf."
"We moeten dus eerlijk zijn naar onszelf. Welk beeld probeer ik te creëren van de ander? Dat geldt ook voor de niet-moslims. Misschien ben je ooit boos op een Marokkaan en hoort je kind je vloeken of schelden. Gebeurt dat vaker, dan neemt je kind vanzelf een negatief standpunt in. Opvoeding is in dat opzicht heel belangrijk. We moeten eraan bijdragen dat onze kinderen samen leven in vrede en harmonie.”
Niet veel meer 'beveiligingsvraagstukken' voor Ad van rielAd van Riel is expert op het gebied van explosieven. Hij maakt beveiligingsplannen voor bedrijven met een 'dreigingsrisico'. Van een aantal klanten kreeg hij na de Parijse aanslagen de vraag of hun bedrijf nog voldoende was beveiligd. Maar een extreme stijging in het aantal 'beveiligingsvraagstukken' zag hij niet. Gelukkig maar.
Moeilijke vragenLeraar Mens en Maatschappij en Godsdienst Ferit Tuglaci probeerde in de dagen na de aanslagen in Parijs vooral eerlijk te zijn. Ook wanneer zijn 12, 13 en 14-jarige vmbo-leerlingen moeilijke vragen stelden. Kan Isis terreur naar Nederland brengen? ‘Meneer Tuglaci’ zou misschien het liefst volmondig ‘nee’ antwoorden, maar dat kan hij niet.
“Ik heb ze gezegd dat het niet uitgesloten is. Maar dat ze zichzelf niet gek moeten laten maken. Terroristen willen dat je bang bent, dat je gelooft dat morgen de wereld vergaat. En juist daarom is het zaak dat jij en ik met liefde en plezier naar het werk blijven gaan of naar school en ’s avonds weer fijn naar huis gaan."
Pijn in muzikantenhartMet liefde en plezier naar het werk, maar ook naar een concert. Met de extreem gewelddadige aanslag in het Parijse theater Bataclan in het hoofd, moesten poppodia bekijken of maatregelen nodig waren.
Jos Feijen van de Effenaar in Eindhoven: "We hebben altijd al portiers in de zalen en bij de buitendeuren. Het leek ons het beste die mensen meer zichtbaar aanwezig te laten zijn. We zijn ook gaan fouilleren bij de deur, tassen mochten niet mee de zaal in."
'In het hart geraakt'Kersverse programmeur bij de Effenaar is Marco Roelofs, bekend als frontman van de bekende band De Heideroosjes, die in 2012 stopte. De gebeurtenissen in theater Bataclan raakte hem in zijn 'muzikantenhart'.
“Ik had kaartjes voor het Speedfest hier in Eindhoven, waar Eagles of Death Metal een week na de aanslagen zou optreden. Ik vond het heel moeilijk om in een interview te zien, hoe gebroken ze waren. Tranen van verdriet zie je op veel plekken, maar eigenlijk nooit in de rock-'n-roll. Heel erg om te zien. En tegelijkertijd was de liefde voor hun publiek die uit hun woorden sprak, juist weer mooi en hoopvol."
HoopHoop geeft zijn antwoord op de vraag of de muziekwereld na drie weken weer een klein beetje geheeld is: "Voor zover ik zie gaan bands weer door met waar ze goed in zijn en waar hun hart ligt. Muziek maken voor zoveel mogelijk mensen op zo veel mogelijk plekken. De aanslagen in Parijs waren een heel verdrietig incident, maar ik heb niet het gevoel dat de muziekwereld blijvend is veranderd."
En dus hebben de terroristen niet gewonnen. “Nee, de rock-'n-roll zal altijd winnen.”