Amphia Ziekenhuis: ‘Minder resistente bacteriën in kippenvlees van Jumbo en andere supermarkten’
De onderzoekers keken naar bacteriën die door toedoen van het enzym ESBL ongevoelig zijn voor de werking van voor mensen belangrijke antibiotica. In juni en juli bevatte 47 procent van het kippenvlees uit vier verschillende supermarktketens ESBL-bacteriën.
ZIE OOK: Verband ontdekt tussen MRSA en eten kippenvlees: 'Zorgelijk, maar ik eet er geen stukje minder om'
Afname antibioticagebruikDat is een fikse daling ten opzichte van 2013/2014. Toen bevatte nog 84 procent van de geteste kippenvleesmonsters multiresistente bacteriën. De daling komt door een sterke afname van het antibioticagebruik in de intensieve veeteelt.
Met name voor mensen die kwetsbaar zijn, zoals kinderen, ouderen, chronisch zieken en patiënten die onlangs een zware operatie hebben ondergaan, kunnen multiresistente bacteriën een gevaar opleveren.
ZIE OOK: 'Minder antibiotica voor kippen'