Video

Caramba! Heilige Maagd liet de Maas dichtvriezen en de vijand ontsnappen

6 december 2015 om 13:17
nl
Het is een van de wonderlijkste gebeurtenissen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog in Brabant: het Wonder van Empel, in het jaar 1585. Een legertje van vierduizend Spaanse soldaten zat hopeloos ingesloten aan de oevers van de Maas bij Empel. De Hollandse rebellen konden gaan prijsschieten. Plotseling vond een van de Spanjolen een afbeelding van Maria. De Heilige Maagd was de Spanjaarden goedgezind: ze liet het enorm vriezen. Zelfs de Maas bevroor en de duizenden soldaten konden ontkomen over het ijs. 430 jaar later komen de Spanjaarden Empel daarvoor bedanken.
Profielfoto van Joachems Willem Jan
Geschreven door
Joachems Willem Jan

Na meer dan vier eeuwen, tot op de dag van vandaag, herdenken Spaanse militairen dat nog steeds. Empel kennen ze maar al te goed in Spanje en ook Maria speelt nog steeds een belangrijke rol speelt in het Spaanse leger. Ze is beschermvrouwe, patrones van het Spaanse leger. Dit weekend, 430 jaar na de gebeurtenissen van toen, is een Spaanse delegatie voor een herdenking in Empel.
Ze hebben een kopie bij zich van een beroemd schilderij uit Toledo, waarop het wonder staat afgebeeld. Pas na 2000 ontdekte Empel dat dit in Spanje een begrip is. In dat jaar werd een kapel gebouwd op de Maasdijk. Er kwamen opvallend veel Spaanse toeristen en militairen op de kapel af.
Vervloekte ketters De Tachtigjarige Oorlog die uitbrak in 1568, kent veel bekende verhalen. De Beeldenstorm, de onthoofding van Egmond en Horne, Alva die Den Briel verloor, de Martelaren van Gorcum, het Leidens Ontzet, het beleg van Grave, het beleg van Breda, en ook van Bergen op Zoom en Den Bosch.
Dit Wonder van Empel is minder bekend, mogelijk omdat het pijnlijk was voor 'ons'. Aan wiens kant stond God immers? De opstandige protestanten zagen de katholieke Spaanse koning als een onderdrukkende tiran die op moest donderen. De Spaanse koning beschouwde de rebelse Hollanders als vervloekte ketters die op de brandstapel thuis hoorden.
De Heilige Maagd of gewoon een hogedrukgebiedje? Het is eind november, begin december 1585 als de strijdende partijen elkaar rond Den Bosch tegen dreigen te komen. Don Bobadilla is met zijn Spaanse soldaten op zoek naar een plek om zijn winterkampement op te slaan. Ze mikken op de Bommelerwaard. Maar daar komen de Hollandse opstandelingen, onder leiding van Graaf Filips, achter. Ze proberen de rondtrekkende Spanjaarden tegen te werken door de dijken lek te steken. De Spanjaarden raken ingesloten en dreigen ook zonder voedsel te komen.
Een Spaanse soldaat vindt een afbeelding, mogelijk een schilderij van Maria. Een dag later, op 8 december, houden katholieken in Den Bosch een processie, als steunbetuiging aan de Spanjaarden: 8 december is de feestdag van Maria, Onbevlekte Ontvangenis. Als door een wonder draait de wind naar het noordoosten en er stroomt zeer koude lucht het gebied binnen. De Maas bevriest en de soldaten nemen de benen, klaar voor de volgende krachtmeting met de Hollandse rebellen. Pas in 1648 wordt een vredesverdrag getekend.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.