Genocide in Brabant: Julius Caesar slachtte de Germanen af bij Maren-Kessel
De Brabantse archeoloog Nico Roymans van de Vrije Universiteit in Amsterdam vertelde in De Wereld Draait Door dat hij tientallen jaren heeft gewerkt aan deze ontdekking. “Al dertig jaar vinden we Romeinse wapens in dat gebied. Die vondsten worden met het jaar spectaculairder.”
Bij Maren-Kessel zou dus een veldslag plaats gevonden hebben waarover Julius Caesar uitvoerig schreef in zijn De Bello Galico. Het is de vroegst bekende veldslag op Nederlandse bodem.
BotmateriaalHoe weten we dan zeker dat het om die veldslag gaat? "We hebben het botmateriaal dat we gevonden hebben gedateerd. Al die botten komen uit de eerste eeuw voor Christus", vertelt Roymans. “In de botten zijn verwondingen gevonden van Romeinse wapens. Als je dat dan combineert met de wapens die we hebben gevonden en de tekst van Julius Caesar, dan moet dit de plek zijn.”
AsielDe veldslag die Julius Caesar beschreef, was een slag tussen de Romeinen en twee Germaanse stammen. De stammen kwamen uit het gebied ten oosten van de Rijn en vroegen Caesar om asiel. De veldheer weigerde dit verzoek en gaf zijn troepen opdracht om de stammen te vernietigen.
Het is volgens de onderzoekers voor het eerst dat de aanwezigheid van Caesar en zijn troepen op Nederlands grondgebied is aangetoond.