Video

Commando's van defensie verwelkomen nieuwe kameraden: mutsdas af, groene baret op

11 december 2015 om 19:19
nl
Hun gezichten zijn grauw van vermoeidheid, hun benen en voeten willen niet meer. En dat is niet zo verwonderlijk. De elf mannen die vrijdagmiddag op de binnenplaats van de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal staan, hebben misschien wel de zwaarste weken uit hun leven achter de rug. Hun beloning: een groene baret en dus toetreding tot het elitekorps van commando's bij defensie.
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

Vrijdag zijn de nieuwe commando's het middelpunt van een uitgebreide ceremonie. Met als climax het moment ze de 'mutsdas' afgooien en de groene baret mogen gaan dragen. Ze worden toegesproken door generaal van Uhm, plaatsvervangend commandant der strijdkrachten. Zijn opdracht: "Draag de groene baret met gepaste trots!"
Niet pochenDan mag er bier in de baretten en wordt er gepraat en gelachen met de aanwezige vaders, moeders, broers, zussen en partners.
De 24-jarige Timon is één van de nieuwe commando's. "Dit is fantastisch, hier kijk je lang naar uit." Timon werd uitgeroepen tot 'best man' van zijn lichting. Daarover pochen doet hij niet; gepaste trots.
Wel wil hij toegeven dat ook hij tijdens de opleiding loodzware momenten kende. En het venijn zat in de staart: "Vannacht zal me het meest bijblijven. Tijdens een commandantenmars van 25 kilometer met extra bepakking liepen we achter de kapitein aan. En het tempo was behoorlijk hoog."
Survival of the fittestTrots is deze vrijdagmiddag het sleutelwoord. Niet alleen bij de nieuwe groene baretdragers en hun families, ook bij korpscommandant kolonel Swillens. "Commando's! Acht weken geleden zijn jullie de commando-opleiding gestart met 37 man. En jullie zijn met elf man overgebleven. Kwaliteit boven kwantiteit. Vanaf vandaag zullen jullie merken dat er anders tegen jullie wordt aangekeken en dat adel verplicht."
Waar de mannen straks echt in actie gaan komen, is nog niet bekend. Op de vraag of de elf survivors van de commando-opleiding vast moeten beginnen met het bestuderen van de landkaart van Syrië, geeft kolonel Swillens een diplomatiek antwoord: "Eerst krijgen ze nog aanvullende training. Daarna zijn ze wereldwijd inzetbaar. En er zijn heel veel plekken waar inzet mogelijk is. Laat het duidelijk zijn dat wij klaar zijn voor de missie."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.