Mysterieuze foto’s opgedoken uit 1940 van Duitse militaire opmars in Brabant
Vlak voor en tijdens de Duitse inval van mei 1940 werden, om de Duitse opmars te stuiten, veel bruggen opgeblazen. Onder de talloze bruggen die de lucht ingingen ook de Keizersveersebrug bij Hank. Op de verworven Duitse geheime foto's is te zien dat de Duitsers relatief weinig last hadden van de verwoeste brug. De opmars ging gewoon door via een noodpontje.
Herkomst blijft geheimFoto's van de troepenverplaatsing bij Hank heeft de plaatselijke archiefkring opgeduikeld in Duitsland, waar ze meer dan 75 jaar in een privé-archief zaten. Wie de foto's in 1940 heeft gemaakt en uit welk archief ze komen, willen betrokkenen echter geheim houden.
"Het is echt speurwerk van jaren zoeken op internet en naar verschillende bronnen om hierbij uit te komen", vertelt Philip de Witt van de archiefkring. Ook hij houdt de kaken stijf op elkaar over herkomst van de foto's.
Trots poseren Op de set van veertien foto's zijn vooral Duitse soldaten te zien die poseren voor de verwoeste brug en foto's van de troepen-verplaatsingen via de noodpont. "De meeste foto's zijn van mei juni 1940", vertelt archivaris Walter van Dortmont.
"Foto's die geheim moesten blijven om de vijand niet in de kaart te spelen", vult Louis de Bot aan.
Betaald voor foto's Uit gesprekken wordt duidelijk dat de archiefkring heeft betaald voor de foto's. "Ze vroegen er geld voor, maar dat maakt niet uit want we hebben ze", vertelt Bot. Maar wie geld voor de foto's wilde hebben, hoeveel er is betaald en waar ze vandaan komen? Het zijn zaken waar de archiefkring Hank geen antwoord op geeft.
De bron geheim houden, en ook de aankoopprijs, is waarschijnlijk als voorwaarde bedongen bij de verkoop van de beladen foto's.