Video

Rozen in bloei en insecten van de wap, maar boswachter Frans Kapteijns maakt zich geen zorgen

15 december 2015 om 11:57
nl
Bloembollen komen uit, een aantal bomen staat al in bloesem en het ontbreekt er nog maar aan dat vogels gaan nestelen of dat kikkers tevoorschijn komen uit hun winterslaapschuilplaats. Het is verre van winter en het wordt deze week 17 graden.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

En toch maakt boswachter Frans Kapteijns uit Oisterwijk zich geen grote zorgen. “Maar heel bijzonder is het wel”, vindt ook de medewerker van Natuurmonumenten.
Ontluikende witte roos“Bij mij in de tuin zie ik een ontluikende witte roos. Zag van de week ook nog een verdwaalde wesp en muggen en dat is heel vreemd, zo in deze tijd van het jaar. En als het zo warm gaat worden als er wordt voorspeld, dan verwacht ik dat imkers hun bijen zien gaan uitvliegen.”
Of het allemaal niet te snel en niet te vroeg tot wasdom aan het komen is? “Nee hoor”, bezweert Kapteijns. “Voor plant en dier maakt het niet eigenlijk niet zo veel uit. Die gaan weer groeien en planten zich voort en ze vinden het zelfs niet erg om dat meermalen per jaar te doen. Ik ben wel blij dat er in de afgelopen weken tijdens de Klimaattop in Parijs veel aandacht is geweest voor de opwarming van de aarde. Want die gaat wel heel erg hard, vind ik.”  
'Niet bang voor de winter'17 december dreigt het dus plaatselijk een graad of 17 te worden. Wat nu als het binnenkort ‘écht’ winter wordt, met sneeuw en strenge vorst dus? Kapteijns: “Dan gaan sommige planten of insecten het niet redden. Maar er zijn genoeg planten die er amper iets van merken, steeds meer planten bloeien zelfs het hele jaar door. Zoals bijvoorbeeld het madeliefje. Dat kan goed tegen alle temperatuurwisselingen.”
“Maar”, zo vraagt Kapteijns zich hardop af, “is zo’n zachte winter nu goed of slecht? Het is natuurlijk geen best teken dat de aarde zo aan het opwarmen is. Desondanks lijken dier en plant er goed mee om te kunnen gaan, al bestaat de kans dat een vogel als de vliegenvanger te laat terugkeert van zijn vogeltrek om aan voldoende voedsel te komen.”
'Ik word graag verrast'Ondertussen blijft de boswachter van Natuurmonumenten zich elk moment van de dag weer verbazen over wat er in de flora en fauna om hem heen gebeurt. “Ik ben een positief mens en word graag verrast.”
Overigens: wie allergisch is voor de pollen van de hazelaar, die moet de komende weken rekening houden met niesbuien en tranende ogen. Door het zachte weer bloeien de eerste hazelaars weken eerder dan normaal, zo melden deskundigen van onder meer Wageningen University.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.