Wat doet een officier van justitie? Onder Ons geeft een kijkje achter de schermen

16 december 2015 om 07:13
nl
Zijn er genoeg bewijzen tegen een verdachte? En welke straf moet die dan krijgen? Vragen die een officier van justitie dagelijks moet proberen te beantwoorden. Janine Kramer is officier bij het Openbaar Ministerie in Den Bosch. Bij hoge uitzondering gunt zij Omroep Brabant een kijkje achter de schermen bij haar werk.
Profielfoto van Manon van Bergen
Geschreven door
Manon van Bergen

Kramer brengt namens de staat een verdachte voor de rechter. De bewijzen die zij verzamelt, zijn cruciaal voor de uitspraak van de rechter. Bang om daarbij fouten te maken, is ze niet: “Als ik een zaak aanbreng, heb ik bewijs en volgt er meestal ook een veroordeling. Wat wel eens tegenvalt, is de uitspraak van de rechter. Die kan lager zijn dan mijn eis.”
Aan de kant van slachtoffersAls officier van justitie staat Janine Kramer aan de kant van de slachtoffers. En dat zou ze ook niet anders willen. “Ik ben voor mijn opleiding een jaar advocaat geweest. Maar ik wist meteen dat ik dat niet verder zou willen. Het was duidelijk dat ik officier wilde worden.
Onderdeel van het werk van een officier van justitie is het praten met slachtoffers. Omroep Brabant mocht bij hoge uitzondering zo’n slachtoffergesprek filmen. Het ging om agenten die tijdens hun werk ernstig waren bedreigd. Een van de agenten kan door het voorval zijn werk niet meer uitvoeren.
Emotionele gesprekken“Slachtoffergesprekken zijn vaak heel heftig”, vertelt Kramer in Onder Ons. “Ik ken de verhalen al op papier maar als mensen het persoonlijk tegen je vertellen, is dat heel anders. Dat komt echt wel binnen.” Ook bij de zaak van de bedreigde agenten komen emoties los. Zo vertelt een van de agenten hoe hij vreesde voor zijn leven en voor dat van zijn collega’s.
Tijdens het gesprek willen slachtoffers volgens Janine Kramer altijd weten wat de strafeis gaat worden. “Maar dat vertel ik nooit. Omdat de eis dan nog niet bekend is. Dat wordt pas duidelijk aan het einde van de zitting.”
StrafeisJanine Kramer werkt soms maandenlang toe naar een zitting. De zaak van de agenten gebeurde bijvoorbeeld al op 18 juli. Woensdagochtend was de zitting. Haar eis: drie jaar cel waarvan één jaar voorwaardelijk. “De slachtoffers zijn tevreden over deze eis. De vraag is nu wat de rechter gaat beslissen.”
En die rechter doet over twee weken uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.