De wonderen zijn de wereld niet uit: Moeder Teresa wordt heilig verklaard
Eigenaar Frans van de Camp verzamelt religieuze beelden. In het museum staan er zo'n 2500. Ondanks dat ze nog niet heilig verklaard is, staat ze er al lang tussen. Hij maakte zelf het beeld van Fimoklei.
"Voor mij was ze al heilig, want het is een heel bijzondere vrouw. Ze begon in het klooster, maar daar voelde ze zich uiteindelijk niet helemaal thuis. Ze had een andere roeping en ging naar India om te werken voor de allerarmste mensen. Dat heeft ze veertig jaar gedaan", vertelt Van de Camp.
WonderenJe wordt niet zo maar heilig verklaard. Daar zijn twee wonderen voor nodig. Bij het eerste wonder wordt je zalig verklaard. Dat gebeurde bij Moeder Teresa in 2003. Een vrouw uit India had een foto van haar op zak en genas van een maagtumor.
"Nu is er een tweede wonder van een man uit Brazilië.", vertelt Van de Camp. "Hij zou van meerdere hersentumoren zijn genezen, medisch was het niet te verklaren. Iemand heilig verklaren doen ze niet zomaar en zeker in de katholieke kerk is dat bijzonder. Er is eigenlijk nooit iemand geweest die in zo'n snelle tijd zalig en heilig verklaard werd. Normaal duurt het honderden jaren."
Who's next?Als er iemand de volgende mocht zijn, dan zou Van de Camp het wel weten: "Peerke Donders. Dat zou heel mooi zijn, want het is een Brabander. Hij komt uit Tilburg en net als Moeder Teresa deed hij hele goede dingen voor de armen, alleen dan in Suriname."
Peerke Donders is al wel zalig verklaard, maar er is dus nog één wonder nodig, zou hij heilig verklaard kunnen worden. Van de Camp: "Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit, hoor."