Zeer grote brand bij destructiebedrijf Rendac in Son en Breugel: sein brand meester
Ecoson is een bedrijfstak van Rendac. Er is vooralsnog geen sprake van asbest of van het vrijkomen van chemische stoffen, meldt een woordvoerder van Veiligheidsregio aan Omroep Brabant.
Bij Ecoson wordt door vergisting van restproducten uit de landbouw en de voedingsindustrie biogas geproduceerd. Mensen kunnen bij blootstelling irritatie oplopen aan neus, keel en ogen. Er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen bij de brand. Het pand is ontruimd.
De brand was zeker een uur lang in de wijde omtrek goed te zien. Vrachtwagens met kadavers mogen sinds acht uur het terrein weer op. Deze bedrijfsactiviteiten op de rest van het terrein gaan gewoon door. Vanuit Eindhoven en Son komen meldingen van stankoverlast binnen.
GRIP1 afgekondigdAanvankelijk werd een grote brand gemeld, maar de brandweer schaalde in mum van tijd op naar ‘zeer groot’. “Dat heeft te maken met het feit dat er in de buurt van het bedrijf gastanks opgeslagen zijn. Die proberen we met zo veel mogelijk mankracht af te laten koelen.”
Hulpdiensten hebben GRIP1 afgekondigd. Dat houdt in dat de leidinggevenden van verschillende hulpdiensten nauw met elkaar in contact blijven. Soms wordt ook de burgemeester van de plaats ingelicht. "Er is opgeschaald. Het gaat om een grote brand'', aldus een politiewoordvoerster.
De brandweer is ter plekke met vier tankautospuiten en drie hoogwerkers. Ook is een watertransport aanwezig, dat water uit een nabijgelegen vijver pompt. De brandweer blust van bovenaf in verband met de veiligheid. De fabriek moet als verloren worden beschouwd.
Kanaaldijk afgeslotenHoe de brand is ontstaan, kon de woordvoerder van Veiligheidsregio nog niet zeggen. Hij verwacht dat de bluswerkzaamheden nog uren in beslag zullen nemen. De Kanaaldijk was in beide richtingen afgesloten voor verkeer. De toegangswegen werden rond halfelf vrijgegeven.
Rendac haalt kadavers en dierlijk restmateriaal op voor verwerking en vernietiging of herbestemming. Het gaat hier onder meer om dode huis- en boerderijdieren en slachtdieren die afgekeurd zijn voor consumptie en slachtafval.
Destructiebedrijven als Rendac worden meestal gevestigd op afgelegen plaatsen vanwege de stankoverlast die zij verspreiden. Rendac is in Nederland de enige vergunninghouder voor het ophalen en verwerken van dierlijk restmateriaal. Deze vergunning is verleend door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Eerder brandIn november 2013 woedde er ook al een grote brand bij Rendac. Toen was er een explosie in een afzuigkanaal in een van de fabriekshallen. Daarbij vielen geen gewonden.
Op 1 april 2014 gebeurde er een ernstig ongeluk bij Ecoson. Door een te hoog oplopende druk in een navergister kwam het dak van het bedrijf los en kon gedurende een periode van bijna veertien uur 36 ton biogas ontsnappen.