Video

Begeleiders ingezet voor scholieren die langs vluchtelingenopvang Kaatsheuvel fietsen

29 december 2015 om 09:25
nl
De gemeente Loon op Zand zet begeleiding in voor scholieren die de vluchtelingenopvang passeren op vakantiepark Droomgaard in Kaatsheuvel. Volgens de gemeente is de voorzorgsmaatregel genomen na onrust onder ouders van scholieren in het speciaal onderwijs, die naar Waalwijk moeten fietsen. VluchtelingenWerk Nederland is er niet blij mee en noemt het een 'verkeerd signaal'.
Profielfoto van Yoeri Vugts en Mathijs Pennings
Geschreven door
Yoeri Vugts en Mathijs Pennings

Ligtenberg zegt dat de vluchtelingenopvang veilig is, maar dat ouders daarvan nog moeten worden overtuigd. "We hebben weinig tijd gehad om de komst van de noodopvang voor te bereiden. Toen we een informatieavond hielden, was er een groep ouders die zich zorgen maakt over hun kinderen die langs de opvang naar school moeten fietsen."
'Het is hartstikke veilig'Het gaat om zo'n zestig kinderen in het speciaal onderwijs. Zij hebben volgens Ligtenberg behoefte aan structuur en regelmaat, dus de fietsroute veranderen is geen optie. De wethouder benadrukt dat het hartstikke veilig is voor de kinderen. De vrijwilligers die meefietsen zijn puur bedoeld om het gevoel van onveiligheid weg te nemen. "We zullen in het vervolg ervoor zorgen dat mensen eerst kennis maken met de vluchtelingen die worden opgevangen, zodat het gevoel van onveiligheid weg wordt genomen. Daar is nu geen tijd voor."
Vluchtelingenwerk Nederland zegt niets te zien in de maatregel en noemt het 'een verkeerd signaal naar de rest van Nederland'. "Je komt op deze manier tegemoet aan de angsten van ouders. Daarmee bevestig je die angsten, terwijl je juist moet uitleggen waarom die angsten niet terecht zijn. Daar is de overheid voor bedoeld", zo zegt Martijn van der Linden van Vluchtelingenwerk.
'Ga in gesprek'Van der Linden snapt dat mensen bezorgd zijn en dat de gemeente hen tegemoet probeert te komen, maar noemt de manier waarop dat nu gebeurt verkeerd. "Angsten moeten een plek krijgen, maar ga daarover met mensen in gesprek. Probeer op die manier de zorgen weg te nemen. Dat gebeurt op andere plekken ook. Je moet het er goed met de ouders over hebben."
Ligtenberg is zich daar wel van bewust. "Daarom benadruk ik ook dat het niet onveilig is. Het gaat om een afweging van belangen. We hebben gekozen voor de opvang. We kiezen nu ook voor het belang van de kinderen. Ik had liever gehad dat mensen al overtuigd waren van het feit dat het veilig is. Maar dat is helaas niet zo. En dat onveiligheidsgevoel willen we weg nemen."
Drie maandenDe 1200 vluchtelingen komen rond de jaarwisseling naar Kaatsheuvel. De opvang is tijdelijk, tot 1 april 2016. De vrijwilligers fietsen dus in principe drie maanden met de kinderen mee naar school. "Mochten ouders en kinderen eerder al het idee hebben dat het veilig is, dan kunnen de vrijwilligers natuurlijk thuis blijven", aldus wethouder Ligtenberg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.