Beveiligers en vrijwilligers tijdens carnaval extra alert op mogelijke terroristen
Na de aanslagen in Parijs stuurde eigenaar Boris van der Horst van beveiligingsbedrijf Intelligent Security in Haaren meteen een brief naar al zijn personeel.
Beveiliger Stade de France ontdekte bomgordel "Ik heb gezegd dat ik trots was dat een beveiliger bij het Stade de France heeft ontdekt dat iemand een bomgordel droeg en dat die meneer daardoor niet het stadion is binnengekomen." Hij voegde er meteen aan toe dat hij diezelfde extra alertheid de komende tijd ook verwacht van zijn eigen personeel.
Extra alertheid wordt niet alleen gevraagd van professionele beveiligers, maar ook van vrijwilligers. "De vrijblijvendheid is eraf", vertelt John Kuijlaars, veiligheidscoördinator van de optocht in Breda. "Vroeger liepen vrijwilligers vooral naast de wagens om de de deelnemers in de gaten te houden. Nu moeten ze écht hun ogen en oren de kost geven en opletten of er iets verdachts gebeurt."
'Meer politie'De politie geeft aan nog niet bezig te zijn met carnaval, maar zich de komende weken in de veiligheidssituatie rond de optochten te gaan verdiepen. Als het aan Kuijlaars ligt, zou de politie meer betrokken mogen zijn bij de beveiliging rond de optochten. "Nu staan er maar een stuk of zes agenten terwijl er honderden agenten zijn bij een wedstrijd van NAC. Dat is niet in verhouding vind ik."
Alle partijen zijn het er in elk geval over eens dat het publiek niet moet lijden onder de extra veiligheidsmaatregelen. Kuijlaars: "Men moet gewoon met kinderen en al naar de optocht komen kijken. Maar ondertussen houden we achter de schermen rekening met alle scenario's."